Parlamentul European a aprobat miercuri un proiect legislativ ce ar interzice din anul 2035 comercializarea vehiculelor noi care emit dioxid de carbon, ceea ce ar însemna oprirea vânzării pe piața UE a mașinilor noi cu motoare cu combustie internă.
Guvernele din mai multe state europene și europarlamentarii cer soluții pentru rezolvarea crizei prețurilor la energie și o abordare comună a UE pentru ca astfel de situații să fie evitate pe viitor.
La o conferință în care s-au dezbătut prioritățile din domeniul digitalizării care vor fi prezente în Planul Național de Redresare și Reziliență, politicieni din cele trei mari partide au spus că digitalizarea cere o abordare transpartinică.
Pentru a acoperi lacunele expuse de COVID-19 și pentru a se asigura că sistemele de sănătate pot face față amenințărilor viitoare, Parlamentul European va solicita un program UE pentru sănătate mai ambițios.
Parlamentul European a votat în favoarea unui obiectiv ambițios de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană cu 60% până în 2030, față de nivelul din 1990.
Guvernul condus de Ludovic Orban susține pactul ecologic european (Green Deal), dar încearcă să-și impună propriile soluții, dat fiind că va fi una dintre cele mai afectate țări din UE de procesul de decarbonizare.
Planul de investiții pentru o Europă durabilă prezentat marți își propune să mobilizeze investiții publice și să contribuie la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale UE. Eurodeputații au avut diverse obiecții.
Statele din grupul de la Vișegrad continuă opoziția față de obiectivele de mediu ale Uniunii Europene, în timp ce românii par mult mai dispuși să accepte viziunea noii Comisii, conduse de Ursula von der Leyen.
Violeta Alexandru, consiliera liderului liberalilor Ludovic Orban, a fost aleasă marți, în ședința Biroului Executiv, în funcția de președinte interimar al PNL București.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.