Jean-Sylvestre Mongrenier, director de cercetare la Institutul Thomas More, denunță, într-un articol pentru Le Monde, limitele conceptului de ”multipolaritate” lăudat de diplomația franceză.
Vizita lui Macron și a lui Von der Leyen în China nu a fost scutită de critici. Declarația comună a președinților francez și chinez a fost lipsită de fermitate cu privire la agresiunea rusă din Ucraina.
Președintele francez nu dorește ca UE să urmeze SUA în problema Taiwanului și nici să intre într-o logică "bloc contra bloc", notează Diario de Noticias.
Beijingul a avut parte de o săptămână agitată în materie de diplomație. Președintele Xi Jinping l-a însoțit pe omologul său francez, Emmanuel Macron, în vizita sa oficială de trei zile în capitala Chinei și în Guangju, o metropolă din sudul țării.
"Nu este momentul pentru negocieri, dar le pregătim, ucrainenii rezistă și îi ajutăm", a declarat Macron, făcând un bilanț al discuțiilor purtate în China.
Macron și Xi pledează pentru o revenire la tratative și pentru încetarea atacurilor asupra populației civile din Ucraina, relatează The New York Times.
Beijingul poate "juca un rol major" în conflictul din Ucraina, mai ales pentru "a găsi o cale spre pace", a estimat miercuri președintele francez, Emmanuel Macron, la începutul vizitei de stat în China, notează La Libre Belgique.
Vizita la Beijing a președintelui francez Emmanuel Macron și a președintei CE Ursula von der Leyen ar trebui să fie o oportunitate de a transmite un mesaj ferm autorităților chineze.
"Nu suntem naivi față de China", a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, înainte de vizita în China a lui Emmanuel Macron și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron vor merge săptămâna viitoare în China pentru a se întâlni cu Xi Jinping. Această întâlnire va avea loc la două săptămâni după ce președintele chinez s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin.
Președintele francez a dat un interviu pentru TF1 și France 2 după două săptămâni de tăcere privind reforma pensiilor pe care a adoptat-o în forță în Parlament, informează Le Temps.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.