Planul de investiții pentru o Europă durabilă prezentat marți își propune să mobilizeze investiții publice și să contribuie la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale UE. Eurodeputații au avut diverse obiecții.
Prim-ministrul Ludovic Orban se va afla, în perioada 7-9 ianuarie, într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu oficiali europeni și NATO.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, le-a scris o scrisoare de dragoste britanicilor, în care își exprimă ”durerea profundă” provocată de Brexit și le transmite că sunt bineveniți oricând înapoi în Uniunea Europeană.
Statele din grupul de la Vișegrad continuă opoziția față de obiectivele de mediu ale Uniunii Europene, în timp ce românii par mult mai dispuși să accepte viziunea noii Comisii, conduse de Ursula von der Leyen.
Vera Jourova a declarat luni, la audierile din Parlamentul European, că sprijină utilizarea fondurilor europene ca mijloace de presiune asupra guvernelor, pentru respectarea statului de drept.
Astăzi intră în vigoare Directiva UE privind echilibrul între viața personală și viața privată, care prevede noi drepturi pentru părinți și îngrijitori.
Statul de drept este cel mai discutat subiect zilele acestea în cercurile UE, chiar mai mult decât schimbările climatice. După ani de zile în care a fost considerat un dat, protejarea statului de drept în țările membre a intrat brusc pe agenda zilei.
Ministrul german al Apărării s-a întâlnit miercuri cu trei grupuri politice din PE pentru a le convinge să-i acorde un vot de încredere săptămâna viitoare. Ea le-a prezentat prioritățile sale: statul de drept, migrația, competitivitatea și clima.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.