Colegiul Comisarilor și Președinția finlandeză a Consiliului UE au discutat vineri, la Helsinki, despre condiționarea finanțării europene de respectarea statului de drept.
Europarlamentarul PMP Traian Băsescu susține că președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel, "trag o linie groasă între Vechea Europă și Estul Uniunii Europene".
Statele est-europene au ratat obținerea uneia dintre funcțiile de top din UE, neavând o strategie comună în acest sens. Ele și-au canalizat eforturile, în special Grupul de la Vișegrad, pentru a bloca accesul lui Timmermans la conducerea CE.
Europarlamentarul german Manfred Weber a anunțat într-o reuniune a popularilor din PE că renunță la candidatura pentru șefia Comisiei Europene. Imediat, Consiliul European a anunțat nominalizările pentru ”top jobs”.
Decizia privind viitorul șef al Comisiei se negociază încă în discuții bilaterale și multilaterale la Consiliul European, dar cei 28 șefi de stat și de guvern încă nu au intrat în sala de consiliu.
Președintele ALDE, Călin Popescu Tărceanu, consideră că liderii Uniunii Europene "dau un semnal foarte prost către cetățenii statelor membre prin aceste tocmeli de funcții", în condițiile în care aceștia nu au ajuns la un acord privind șeful CE.
Consiliul European nu a ajuns încă la o înțelegere cu privire la viitorii șefi ai instituțiilor UE, iar diviziunile puternice între cei 28 de lideri au dus la decizia suspendării reuniunii de la Bruxelles până marți.
Liderii europeni s-au arătat prudenți în declarații, înaintea summitului extraordinar de duminică, unde vor discuta numirea noilor șefi ai instituțiilor UE, dar posibilitatea ca Frans Timmermans să devină șeful Comisiei nu le este pe plac esticilor.
Donald Tusk le-a propus eurodeputaților o variantă de ieșire din blocajul numirilor la vârful UE, care dă conducerea Comisiei candidatului cap de listă al socialiștilor, în timp ce PPE primește alte două funcții, iar liberalii șefia Consiliului.
Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană se întâlnesc duminică, la Bruxelles, într-un summit extraordinar, pentru a discuta cine va ocupa cele mai înalte funcții din UE.
Viitorul șef al Executivului UE va avea de negociat cu un Parlament European mult mai fragmentat, chiar în contextul în care Uniunea urmează să traverseze o perioadă de mari schimbări.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.