Austria renunță la dreptul său de veto în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație Schengen, a anunțat luni ministrul de interne Gerhard Karner.
Potrivit Ministerului austriac de Interne, aproximativ 7.300 de proceduri deschise de azil sunt afectate. Și Berlinula decis o înghețare imediată a deciziilor privind cererile de azil din partea sirienilor.
La sfârșitul săptămânii viitoare urmează să se finalizeze la Budapesta cu un „pachet total” deschiderea granițelor către România și Bulgaria, anunță Die Presse (Austria).
Înaintea Consiliului JAI de joi de la Luxemburg, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a reafirmat că România e pregătită să adere la Schengen și cu granițele terestre.
Ministrul de Interne e convins că, la Consiliul JAI de joi, România va primi semnalele privind perspectiva unei decizii în ceea ce privește aderarea la Schengen cu frontierele terestre până la finalul anului 2024.
Aderarea parțială a României la Spațiul Schengen este rezultatul unui compromis, a declarat marți ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, el adăugând că acum "ar fi greșit să stabilim o dată concretă" pentru aderarea completă a României.
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a exclus luni discuții privind aderarea României și Bulgariei cu granițele terestre, înainte de a vedea cum funcționează aderarea cu granițele aeriene și maritime.
Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a declarat luni, la Innsbruck, că Austria își menține opoziția față de aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Statele din interiorul Uniunii Europene vor avea obligația de a „prelua” din țările aflate sub presiunea migrației cel puțin 30.000 de migranți, pentru a le ușura sarcina.
Ca o contrareacție la veto-ul austriac, Bulgaria instituie controale asupra importurilor din Austria și confiscă mii de produse. Între timp, ministrul austriac de Interne se încurcă și se contrazice în cadrul unei interpelări în Parlament.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.