Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat că România va primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina.
Eurodeputatul Renew Dacian Cioloș i-a cerut comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reevaluarea ajutoarelor compensatorii pentru fermierii români pentru a face față impactului războiului din Ucraina
Comisia Europeană va continua să sprijine exporturile agricole ucrainene și intenționează să gestioneze perturbările pieței din statele UE învecinate cu Ucraina prin intermediul măsurilor de sprijin din cadrul Politicii Agricole Comune.
Potrivit comisarului pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, rezerva de criză a Politicii Agricole Comune ar putea fi folosită pentru a sprijini agricultorii din țări precum Polonia sau România, afectați de afluxul de cereale din Ucraina.
Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se așteaptă ca ponderea Politicii Agricole Comune în bugetul UE să fie majorată în următorul program, care va începe în 2028, în timp ce creșterea inflației se resimte în sectorul agroalimentar.
Miniștrii europeni ai agriculturii nu s-au decis încă dacă ar trebui folosite fonduri europene sau ajutoare de stat pentru sprijinirea fermierilor care se confruntă cu creșterea costurilor la produsele agricole auxiliare, cum ar fi îngrășămintele.
Pentru a face față crizelor viitoare, avem nevoie de un buget mai mare care să susțină Politica Agricolă Comună, a declarat comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, într-un interviu acordat EURACTIV.
Creșterea producției de alimente în Europa este o prioritate în lumina războiului din Ucraina, iar Comisia Europeană încurajează statele membre să facă acest lucru prin Politica Agricolă Comună (PAC), a spus comisarul pentru agricultură.
Uniunea Europeană va distribui jumătate de miliard de euro fermierilor afectați de conflictul din Ucraina, ca parte a unui pachet de măsuri destinat calmării creșterii prețurilor mondiale la alimente și îngrijorărilor privind securitatea alimentară.
Invadarea Ucrainei și sancțiunile aplicate Rusiei, statul agresor, vor afecta serios și economia europeană. În acest context, UE caută soluții care ar contraveni politicilor adoptate în ultimii ani, care țintesc obiectivele climatice.
Nouă dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au transmis Planul Național Strategic până la termenul limită de 31 decembrie. România se numără printre restanțieri, alături de țări precum Germania și Belgia.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.