Proaspătul ministrul de finanțe al Norvegiei, Jens Stoltenberg, a dorit imediat să transmită un mesaj restului lumii: țara sa, a subliniat el, nu este un „profitor de război”, scrie „Il Corriere della sera” (Italia).
Fostul șef al NATO, Jens Stoltenberg, a fost numit ministru de finanțe al Norvegiei, marți, asumându-și un rol strategic în condițiile în care guvernul laburist se luptă din greu în sondaje și există amenințarea unui război comercial transatlantic.
Fostul prim-ministru olandez are profilul dorit pentru a alinia mai bine politicile NATO și UE și de a consolida astfel securitatea continentului, comentează LțExpress (Franța), într-un articol semnat de Clément Daniez.
Olandezul Mark Rutte a preluat marți, 1 octombrie, funcția de secretar general NATO. El a prezentat la sediul Alianței de la Bruxelles cele trei priorități ale mandatului său.
Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte preia marți funcția de șef al NATO, dar liderul celei mai puternice alianțe militare de pe planetă are puțină putere pentru a schimba situația în profunzime, comentează luni AFP, preluată de Agerpres.
După 10 ani în fruntea Alianței, norvegianul se pregătește să-și părăsească postul de secretar general. El va fi înlocuit la 1 octombrie de Mark Rutte, fost șef al guvernului neerlandez.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost decorat marți cu Ordinul NATO "Serviciul Merituos", în semn de recunoaștere a "excepționalei activități în slujba Alianței Nord-Atlantice".
Kievul va discuta cu NATO despre crearea unei coaliții de țări care să ajute la doborârea rachetelor rusești lansate asupra Ucrainei, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, relatează Interfax Ucraina, preluată de Kyiv Independent.
Președintele rus Vladimir Putin își pregătește țara în vederea unui război în Ucraina care ar mai putea dura încă zece ani, afirmă o instituție cu sediul în Statele Unite.
Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit miercuri pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianței, pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg.
După o zi de negocieri „dificile”, Ungaria a confirmat miercuri că nu va împiedica viitorul ajutor militar al NATO către Ucraina, după ce i s-a promis dreptul de a nu lua parte la astfel de eforturi.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.