Prezența Chinei și cea a Rusiei devin din ce în ce apăsătoare în Africa, iar Europa și NATO vor să contracareze aceste inițiative ale celor două state.
Șeful statului rus, Vladimir Putin, și omologul lui chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit la Moscova pentru noi discuții consacrate conflictului din Ucraina și întăririi relațiilor "strategice" între cele două țări în fața Occidentului, scrie Le Soir.
Ceea ce urma să rămână în istorie drept cea mai rapidă extindere a NATO a devenit o cursă cu obstacole fără niciun obiectiv încă în perspectivă, scrie publicația spaniolă La Razon.
Klaus Iohannis participă miercuri, la Varșovia, alături de președintele polonez, Andrzej Duda, la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9), avându-i ca invitați pe președintele SUA, Joe Biden, și șeful NATO, Jens Stoltenberg.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut liderilor occidentali să nu facă "aceeași eroare cu China ca în cazul Rusiei", referindu-se la dependență energetică a Europei de Moscova.
NATO trebuie să se pregătească pentru o lungă confruntare cu Rusia, deoarece Vladimir Putin nu arată nicio dorință de pace, a avertizat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru AFP, citat de Le Soir.
Pe măsură ce se apropie prima aniversare a invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, războiul se află la o răscruce, recunosc aliații Kievului, care încearcă să accelereze livrările de arme și muniție pentru a contracara planurile Moscovei.
Posibila livrare a avioanelor de luptă cerute de Ucraina reprezintă un subiect controversat în Occident. În principiu, șeful NATO, Jens Stoltenberg, nu exclude un astfel de ajutor.
Ministrul rus al apărării a declarat marți că livrările occidentale de arme către Ucraina implică efectiv NATO în conflict, avertizând că acest lucru ar putea duce la o escaladare "imprevizibilă", transmite Reuters.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.