Peste 111.800 de români au votat în prima zi a turul II al alegerilor prezidențiale. În a doua zi de vot, românii din Diaspora au venit de la primele ore la urne, iar după închiderea urnelor în Europa numărul votanților a depășit 380.000.
Comisia Europeană a adoptat marți raportul MCV, subliniind că în ultima perioadă Executivul de la Bruxelles a remarcat o involuție de la raport la raport.
Laura Codruța Kovesi a fost confirmată oficial în funcția de procuror-șef al Parchetului European, transmite Parlamentul European printr-un comunicat de presă.
Consiliul UE și-a dat luni acordul pentru numirea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror-șef european. Numirea trebuie să fie confirmată în mod oficial și de către Parlamentul European.
Executivul UE a salutat acordul dintre Parlamentul European și Consiliu privind desemnarea fostei șefe a DNA ca lider al proaspăt-înființatului Parchet European.
Echipele de negociere ale Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord în privința numirii Laurei Codruța Kövesi în fruntea noului Parchet European.
Și Parlamentul European, și Consiliul UE au optat pentru Laura Codruța Kovesi ca prim șef al Parchetului European, dar până la instalarea în funcție mai sunt mulți pași formali de parcurs.
Președintele Klaus Iohannis confirmă că a discutat cu ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, înainte de votul din Consilul UE privind numirea șefului Parchetului European, și i-a transmis că el o susține pe Laura Coduța Kovesi.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, în contextul votului obținut în COREPER de Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, că acesta este un vot majoritar, iar majoritatea trebuie respectată.
Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a susținut joi că ministrul de Externe, Ramona Mănescu, i-ar fi spus în urmă cu două săptămâni că Guvernul României o va sprijini de data aceasta pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European.