La summitul G7 din Japonia, Joe Biden a ridicat veto-ul asupra furnizării de către aliații Kievului a acestor avioane americane. Dar puține țări le pot livra rapid, mai ales că piloții ucraineni trebuie să fie antrenați în prealabil.
Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că Olanda nu se opune admiterii Bulgariei în Spațiul Schengen, însă așteaptă mai multe progrese, scrie publicația bulgară Novini.
În timp ce Ucraina cere de luni de zile aceste avioane de la aliații săi occidentali, premierul britanic Rishi Sunak și omologul său olandez, Mark Rutte, sunt pregătiți să ajute Kievul să obțină aceste avioane.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi să primească un ''mesaj foarte clar'' din partea NATO că țara sa va putea intra în această Alianță ''după război'', relatează agențiile DPA și EFE, preluate de Agerpres.
Președintele Rumen Radev a declarat că Sofia poartă discuții cu premierul olandez Mark Rutte și cu cancelarul austriac Karl Nehammer, precum și cu CE și Consiliul European privind aderarea la Schengen, scrie cotidianul bulgar Darik.
La reuniunea liderilor UE de joi se așteaptă decizii cu privire la reforma migrației și idei privitoare la paza frontierei bulgaro-turce, scrie publicația bulgară Kapital.
Ambiția Bulgariei și României de a adera la Schengen în octombrie anul acesta pare tot mai puțin probabilă. Austria și Olanda, care se opun extinderii zonei, își concentrează eforturile mai degrabă pe reformarea acesteia, nu pe extindere.
În timp ce ministrul român de interne crede că România ar putea adera la Schengen anul acesta, premierul olandez Mark Rutte și cancelarul austriac Karl Nehammer nu văd cu ochi buni o extindere în acest moment a spațiului de liberă circulație.
Documente ale Consiliului UE, publicate de eurodeputatul român Eugen Tomac, arată cum Olanda, țară care s-a împotrivit aderării nostre la Schengen, nu aplică în totalitate legislația Spațiului.
Olanda își cere scuze pentru rolul său istoric în sclavie: într-un discurs mult așteptat, premierul olandez, Mark Rutte, oficializează scuzele statului, informează Euronews.com.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.