Cabinetul Rutte III a demisionat vineri, pe fondul unui scandal privind alocațiile, cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare, relatează DutchNews.nl.
Ungaria și Polonia trebuie să găsească o soluție pentru impasul actual asupra bugetului multianual al UE și a Planului de redresare post-COVID, a conchis premierul Mark Rutte, după un summit online al liderilor europeni încheiat fără nicio concluzie.
După trei zile de negocieri intense și de schimburi de replici prea puțin diplomatice, șefii de stat și de guvern mai fac luni o încercare de a ajunge la un acord privind bugetul multianual al UE și planul de redresare economică.
Premierul ungar se declară de acord cu legarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, dar cere o definire mai clară a încălcărilor și îl acuză pe premierul olandez de blocarea discuțiilor și atacuri inacceptabile la adresa Ungariei.
Președintele Consiliului European a venit sâmbătă cu o nouă propunere cu care speră să-i convingă pe liderii statelor care militează pentru un buget mai mic al UE.
Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE poartă discuții aprinse pe tema bugetului UE pentru următorii șapte ani și a fondului de relansare a economiilor post-pandemie.
Cancelarul german Angela Merkel nu s-a arătat prea optimistă în legătură cu ajungerea la un acord privind planul de redresare economică în cele două zile de summit. Și alți lideri i-au împărtășit pesimismul.
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a întâlnit joi seara cu premierul olandez, Mark Rutte, în pregătirea Consiliului European de vară (17-18 iulie), dedicat planului de relansare economică propus de Comisia Europeană.
România mai are câteva zile până la ridicarea primelor restricții. Alte țări europene au luat mai multe măsuri de relaxare în ultima perioadă și se pregătesc de altele. În Germania, relaxarea a dus la o creștere a infectărilor cu COVID-19.
Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au transmis mesaje de solidaritate cu ocazia Zilei Europei, sărbătorită în acest an în condiții excepționale din cauza pandemiei COVID-19.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.