Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au transmis mesaje de solidaritate cu ocazia Zilei Europei, sărbătorită în acest an în condiții excepționale din cauza pandemiei COVID-19.
Liderii UE nu au ajuns joi seara la un acord privind răspunsul economic la criza COVID-19. Olanda și Germania s-au opus ”obligațiunilor corona”. Spania și a Italia au cerut măsuri mai ferme. Eurogrupul trebuie să vină cu soluții în 2 săptămâni.
Premierul olandez Mark Rutte le-a dat asigurări joi olandezilor, în contextul pandemiei noului coronavirus, că există suficientă hârtie igienică, relatează Reuters.
Premierul olandez Mark Rutte, le-a recomandat locuitorilor, într-o intervenție transmisă în direct la televiziune, să nu-și mai strângă mâna, pentru a combate coronavirusul. El însuși a încălcat imediat propriul sfat.
Prima zi a summit-ului extraordinar al UE pentru aprobarea bugetului Uniunii pe termen lung s-a încheiat abrupt, în condițiile în care pozițiile liderilor europeni sunt încă prea divergente. Nici ziua de vineri nu a adus vreun progres.
Eurodeputații au criticat rezultatele ultimului summit al liderilor de stat sau de guvern din UE, în care nu s-a adoptat o decizie privind începerea negocierilor de aderare.
Europarlamentarul PMP Traian Băsescu susține că președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel, "trag o linie groasă între Vechea Europă și Estul Uniunii Europene".
Consiliul European nu a ajuns încă la o înțelegere cu privire la viitorii șefi ai instituțiilor UE, iar diviziunile puternice între cei 28 de lideri au dus la decizia suspendării reuniunii de la Bruxelles până marți.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a venit luni cu o serie de precizări privind scrisoarea prim-vicepreședintelui Frans Timmermans adresată autorităților române.
Liderii UE reuniți la Sibiu și-au luat angajamentul că vor proteja democrația și statul de drept, într-un moment în care unele state membre sunt chestionate chiar pe tema respectării valorilor europene.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.