La reuniunea liderilor UE de joi se așteaptă decizii cu privire la reforma migrației și idei privitoare la paza frontierei bulgaro-turce, scrie publicația bulgară Kapital.
Ambiția Bulgariei și României de a adera la Schengen în octombrie anul acesta pare tot mai puțin probabilă. Austria și Olanda, care se opun extinderii zonei, își concentrează eforturile mai degrabă pe reformarea acesteia, nu pe extindere.
În timp ce ministrul român de interne crede că România ar putea adera la Schengen anul acesta, premierul olandez Mark Rutte și cancelarul austriac Karl Nehammer nu văd cu ochi buni o extindere în acest moment a spațiului de liberă circulație.
Documente ale Consiliului UE, publicate de eurodeputatul român Eugen Tomac, arată cum Olanda, țară care s-a împotrivit aderării nostre la Schengen, nu aplică în totalitate legislația Spațiului.
Olanda își cere scuze pentru rolul său istoric în sclavie: într-un discurs mult așteptat, premierul olandez, Mark Rutte, oficializează scuzele statului, informează Euronews.com.
Procurorul-general bulgar Ivan Gheșev a declarat că Parchetul nu deține date cum că frontiera bulgară poate fi trecută cu suma 50 de euro,așa cum a spus premierul olandez Mark Rutte legat de decizia țării sale de bloca aderarea Bulgariei la Schengen.
Austria rămâne momentan singura țară care se opune aderării României la spațiul Schengen. Discuția despre primirea celor trei state va avea loc la Consiliul JAI din 8-9 decembrie.
Lăsarea Bulgariei în afara spațiului Schengen nu este în interesul UE și nu contribuie la eforturile comune pentru a face față provocărilor de securitate și criză economică severă în Europa, i-a spus președintele bulgar premierului olandez.
Guvernul Olandei a trimis în România o misiune de evaluare care să verifice stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la spațiul Schengen, au declarat pentru G4Media surse oficiale.
Președintele bulgar, Rumen Radev, a transmis scrisori liderilor statelor membre UE, în care pledează pentru primirea României și Bulgariei în Schengen.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.