Schimburile de acuzații între Grecia și Turcia sunt acum la ordinea zilei, într-un moment în care cele două țări sunt la apogeul tensiunilor geopolitice, în principal cu dosarul energetic și chestiunile militare și diplomatice.
Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, afirmă, într-un interviu publicat duminică, că Rusia și Ucraina se apropie de un acord pe subiecte "critice".
În disputa privind rezervele de gaze naturale din Mediterana de Est, ministrul german de externe Heiko Maas a încercat să medieze între Atena și Ankara. Președintele turc Recep Erdogan spune însă că Turcia va lua ceea ce îi revine de drept.
Turcia va elibera licențe de explorare și forare de gaze în estul Mediteranei, a anunțat marți ministrul turc de extern. Grecia va solicita o reuniune de urgență a UE pentru soluționarea disputei cu Ankara.
Turcia a fost de acord cu o suspendare timp de cinci zile a focului în Siria pentru a permite retragerea forțelor kurde din nordul țării, a declarat vicepreședintele SUA, Mike Pence, după discuții cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.
Casa Albă a dat undă verde pentru o ofensivă a Turciei în nordul Siriei, o schimbare abruptă în politica externă americană, prin care Washingtonul își abandonează niște aliați vechi - kurzii.
Mevlut Cavusoglu, șeful diplomației turce, l-a criticat pe președintele sloven, Borut Pahor, care a evocat posibilitatea acordării ”unui statut special” pentru Turcia, în loc de calitatea de stat membru al Uniunii Europene.
Comitetul executiv al AKP a decis luni în unanimitate să-l trimită pe fostul premier Ahmet Davutoglu în fața unei comisii disciplinare în vederea expulzării sale, relatează presa turcă.
Tensiunile dintre Turcia și Olanda cresc după ce guvernul olandez a interzis venirea în țară a ministrului turc de externe și intrarea ministrul turc al familiei în consulat. Au existat proteste atât la Rotterdam, cât și la Ankara. Turcia amenință.
Ministrul turc de Externe a îndemnat UE să relanseze procesul de aderare a țării sale la blocul comunitar, argumentând că acesta e incompletă fără Turcia. Recent, eurodeputații au cerut înghețarea temporară a negocierilor de aderare a Turciei la UE.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.