Marea Britanie va părăsi discuțiile cu Uniunea Europeană, dacă cele două părți nu vor ajunge la o înțelegere preliminară până în iunie, potrivit mandatului de negociere a unui acord post-Brexit publicat de Guvernul condus de Boris Johnson.
Consiliul Afaceri Generale (CAG), reunit marți la Bruxelles, a dat undă verde mandatului de negociere în privința viitoareo relații comerciale dintre UE și Marea Britanie.
Comisia Europeană a avertizat că termenul de negociere a unui acord cu Marea Britanie privind viitoarea relație este foarte scurt și că este posibil să nu se ajungă la o înțelegere până la finalul perioadei de tranziție.
Uniunea Europeană vrea să negocieze formarea unei zone de liber schimb cu Marea Britanie, care să permită comerțul fără bariere vamale, dar și un parteneriat cuprinzător în alte domenii, precum securitatea sau cooperarea juridică.
Prim-ministrul Ludovic Orban se va afla, în perioada 7-9 ianuarie, într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu oficiali europeni și NATO.
Discuțiile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie continuă, dar negociatorii sunt sceptici că un acord ar putea fi atins în timp util pentru a fi aprobat de Consiliul European de la sfârșitul săptămânii.
Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, a estimat duminică că „mai este încă mult de lucru” pentru a ieși din impas, cu 18 zile înaintea „divorțului” planificat între Regatul Unit și Uniune, scrie Agerpres.
Donald Tusk, președintele Consiliului European, spune că timpul negocierilor „practic s-a scurs”, dar chiar și cea mai mică șansă ca un acord privind Brexit să fie încheiat trebuie folosită.
Europarlamentarii au aprobat miercuri, cu o largă majoritate, o rezoluție care exclude orice acord de retragere a Marii Britanii din UE care să nu includă o clauză de backstop (plasă de siguranță).
Premierul Boris Johnson a declarat că discuțiile cu lideri europeni din ultimele săptămâni l-au încurajat să abordeze soluții alternative la plasa de siguranță pe care o vrea eliminată din acordul de retragere din Uniunea Europeană.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.