În timp ce la Sofia a domnit un interregn în urma înlocuirii guvernului politic al lui Kiril Petkov cu guvernul interimar al președintelui Rumen Radev, la 350 km de capitală, lângă Karnobat, depozite de muniție au explodat.
“De la „Crimeea este rusească” la un apărător al „condescendenței” după agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, președintele bulgar Rumen Radev s-a poziționat în mod clar drept unul dintre puținii lideri pro-ruși din Uniunea Europeană.
Președintele Rumen Radev face parte din grupul care a dat jos actualul guvern, susține lidera Partidului Socialist Bulgar (BSP), Cornelia Ninova, după ce partidul a restituit șefului statului al treilea mandat de formare a unui guvern.
„Dacă alegerea partidelor este de avea alegeri anticipate, cred că ar trebui să aibă loc la începutul lunii octombrie”, a declarat președintele bulgar Rumen Radev.
După ce opoziția a răsturnat Cabinetul de la Sofia printr-o moțiune de cenzură care a trecut de Parlament și guvernul lui Kiril Petkov a demisionat, președintele Rumen Radev va organiza consultări cu partidele parlamentare .
O nouă mișcare anti-corupție, lansată de doi oameni de afaceri formați în SUA, a creat surpriza alegerilor de duminică din Bulgaria, reușind să întrunească aproape același număr de voturi ca și conservatorii, în a treia rundă de alegeri din 2021.
Premierul bulgar a declarat joi că țara sa a progresat mai mult decât România în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor din MCV. Toader anunță că va prezenta "o dinamică" a rapoartelor MCV.
Deși ultimul MCV arată că Bulgaria nu a progresat în lupta împotriva corupției, Antonio Tajani, noul președinte al Parlamentului European, crede că statul est-european întrunește toate cerințele privind aderarea la spațiul Schengen.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.