Curtea de Apel București a amânat luni, din nou, cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva șefilor Jandarmeriei în dosarul ”10 august”. Dosarul a fost mutat la Tribunalul București.
Ministrul de Interne susține că doar instanța poate cere declasificarea documentelor întocmite cu ocazia evenimentelor din 10 august. USR a mai depus o plângere penală pe numele colonelului Sebastian Cucoș, fostul șef interimar al Jandarmeriei.
Procurorii l-au citat pe Mihai Chirică pentru a-l audia în calitate de suspect în urma evenimentelor din Piața Victoriei ce au avut loc pe 10 august. Acesta a stat, însă, foarte puțin în birourile procurorilor.
Șefii Jandarmeriei Române sunt urmăriți penal pentru două infracțiuni comise în timpul evenimentelor din 10 august, atunci când mitingul cu peste 100.000 de manifestanți a fost spart de jandarmi și s-au înregistrat sute de răniți.
Nu doar un ordin de evacuare, ci două au fost pe 10 august. Dacă despre unul se știa până acum că aparținea prefectului Capitalei, cel de-al doilea a fost dat de șefii Jandarmeriei.
Cucoș a fost schimbat din funcția de comandant al Jandarmeriei, fiind la a doua împuternicire la comanda instituției. În locul său a fost împuternicit prim-adjunctul său.
Șeful Jandarmeriei a făcut o scurtă declarație de presă, fără a explica însă acțiunile violente ale jandarmilor. A spus doar cât e de credincios și patriot și i-a îndemnat pe români în anul Unirii ”să se așeze” la calm și moderație.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.