Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat Moldova drept următorul „centru antirusesc" după Ucraina și a susținut că Occidentul încearcă să transforme Moldova într-o nouă Ucraină.
"Îmi plac italienii, seamănă foarte mult cu rușii, iar rușilor le place stilul de viață italian. Nu-i pot vedea ca pe oameni care construiesc ziduri și bariere. Atitudinea de confruntare (cu Rusia) a fost impusă Europei" și Europei, spune Lavrov.
Xi Jinping laudă relația dintre China și Rusia și afirmă că "mai sunt realizări mari de făcut". Pe de altă parte, Beijingul discută cu Washingtonul despre războiul din Ucraina.
China și India au pledat pentru o încheiere negociată a războiului din Ucraina, ele evitând să-și exprime un sprijin solid față de Rusia, aliatul lor tradițional, notează The Guardian.
De la începutul anilor 1990, trupele ruse sunt staționate în Transnistria. Ministrul de externe al Rusiei avertizează că o amenințare la adresa forțelor ruse din regiunea separatistă ar fi interpretată ca un atac asupra Rusiei.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi că se opune adoptării unor măsuri de retorsiune la restricțiile impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește emiterea de vize pentru cetățenii ruși.
Ungaria va continua negocierile cu Rusia pentru creșterea livrărilor de gaze naturale și se așteaptă ca luna viitoare să semneze un contract cu compania rusă Gazprom, a declarat luni ministrul ungar de externe, Peter Szijjart, notează Reuters.
Antony Blinken a sosit duminică în Africa de Sud, potrivit ministerului sud-african al afacerilor externe, înainte de a merge în Republica Democratică Congo și în Rwanda, un turneu african pentru a contracara influența diplomatică rusească.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.