Valer Dorneanu a declarat joi că CCR va sesiza Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, dar și alte foruri internaționale, după ce premierul Ludovic Orban a afirmat că "trebuie schimbați politrucii" de la Curtea Constituțională.
Judecătorii Curții Constituționale au respins marți sesizarea președintelui Klaus Iohannis prin care acesta contesta decizia Parlamentului de a decide data alegerilor parlamentare, potrivit unor surse din cadrul Curții, citate de HotNews.ro.
Curtea Constituțională a României a stabilit, marți, că nu există conflict juridic între Guvern și Parlament ca urmare a depunerii unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a depus vineri, în jurul orei 11:00, sesizarea privind posibilul conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament referitor la moțiunea de cenzură inițiată de PSD.
Președintele Curții Constituționale Valer Dorneanu a subliniat la Digi24 că măsurile pentru protejarea sănătății trebuiau luate, dar în cadru legal, conform Constituției. El a accentuat că restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) reacționază după ce șeful CCR, Valer Dorneanu, s-a întrebat dacă "misiunea" șefului DNA este de a-și mobiliza procurorii sau de a comenta deciziile Curții.
Președintele CCR, Valer Dorneanu, a afirmat miercuri, pentru Agerpres, că DNA trebuie să aplice legea și deciziile Curții, întrebându-se, totodată, dacă "misiunea" șefului DNA este de a-și mobiliza procurorii sau de a comenta deciziile CCR.
Președintele CCR susține că drepturile fundamentale ale omului nu pot fi afectate printr-o ordonanță de urgență, iar pentru ca măsurile privind restrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale să fie valabile, ar fi trebuit elaborată o lege.
Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului prin care era contestată OUG 34/2020 privind majorarea amenzilor până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare.
Cu o singură excepție, miniștrii Guvernului Cîțu s-au prezentat marți pentru a treia oară la audieri în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului. Trei miniștri au primit aviz pozitiv, iar ceilalți trei - aviz negativ.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.