Lumea s-a schimbat odată cu Primul Război Mondial, apoi cu al Doilea, s-a schimbat din nou odată cu Războiul Rece, iar criză după criză a ajuns la un nou șoc odată cu invadarea rusă a Ucrainei.
Cancelarul Olaf Scholz i-a cerut președintelui Rusiei să ajungă la un acord pentru încetarea focului în războiul din Ucraina cât mai curând posibil. Suedia prezintă un raport privind posibila aderare la NATO.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit joi, la finalul unei vizite la Spitalul Colentina din București, despre inflație și despre cauzele care au dus la creșterea prețurilor. Șeful țării nu consideră Guvernul vinovat de nimic.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un și-a exprimat "solidaritatea fermă" față de președintele rus Vladimir Putin într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Victoriei, sărbătorită luni, a relatat agenția de știri nord-coreeană KCNA.
Demisiile a cinci guvernatori regionali din Rusia au provocat uimire și speculații. Întrebarea este dacă șefii regionali nu au mai vrut să suporte consecințele economice ale războiului din Ucraina sau dacă au fost nevoiți să elibereze posturile.
Defilarea militară cu ocazia marcării a 77 de ani de la victoria sovietică împotriva Germaniei naziste, prezidată de președintele Vladimir Putin, s-a desfășurat luni dimineața în Piața Roșie din Moscova, în plină campanie militară rusă în Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că, "la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră", sporind comparațiile între cel de-al doilea Război Mondial și conflictul din Ucraina.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a comparat Bundestagul cu Germania nazistă pentru că a acceptat să furnizeze arme grele Ucrainei. Moscova amenință Occidentul care furnizează arme Kievului.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.