Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.
Mai mult legată de tehnologie și mai puțin industrială, economia ucraineană s-a schimbat în marș forțat după invazia rusă, provocând răsturnări în mica lume a oligarhilor locali.
Principala întrebare cu care se confruntă democrațiile occidentale la începutul lui 2023 e cum să oprească războiul din Ucraina și să creeze o nouă normalitate, scrie politologul ucrainean Roman Rukomeda în Euractiv.com.
Planificatul summit UE-Ucraina anunțat de blocul european nu va avea loc la Bruxelles, contrar informațiilor inițiale, ci la Kiev, a anunțat luni seară Biroul prezidențial din capitala Ucrainei.
În ultimele zile ale anului, Ucraina se pregătește pentru o nouă rundă de atacuri rusești. Kievul ar dori organizarea unui summit de pace, până la sfârșitul lunii februarie, de preferință la sediul Națiunilor Unite.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a promovat intens planul de pace în 10 puncte, discutându-l, printre alții, cu președintele SUA, Joe Biden, și îndemnând liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan.
Dincolo de noul pachet de ajutor militar de 1,85 miliarde de euro, președintele ucrainean continuă să ceară Washingtonului arme pe care aliatul său este reticent să le furnizeze.
Președintele american Joe Biden i-a promis miercuri omologului ucrainean Volodimir Zelenski că ucrainenii "nu vor fi niciodată singuri" în fața Rusiei și că Statele Unite vor ajuta Kievul cât timp va fi necesar.
Cele două luni de atacuri neîncetate cu drone și cu rachete ale Rusiei au adus la ruină infrastructura Ucrainei de primă importanță, aruncând în aer previziunile economice anterioare, transmite The Washington Post.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.