Președintele Klaus Iohannis participă marți, la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European, unde șefii de stat și de guvern vor discuta despre principalele funcții de conducere ale instituțiilor europene, după europarlamentare.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile vor viza evaluarea rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai.

”Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor avea, de asemenea, o discuție preliminară cu privire la candidații care urmează să fie desemnați în conducerea instituțiilor Uniunii Europene”, precizează comunicatul.

În ceea ce privește procedurile de numire, potrivit articolului 15(5) al Tratatului privind Uniunea Europeană, președintele Consiliului European este ales de către membrii Consiliului European cu majoritate calificată pentru o perioadă de doi ani și jumătate, mandat ce poate fi reînnoit o singură dată. Mandatul actualului președinte al Consiliului European va expira la 30 noiembrie.

În ceea ce privește funcția de președinte al Comisiei Europene, conform art.17(7) din Tratatul Uniunii Europene, ținându-se cont de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, Consiliul European, prin decizie cu majoritate calificată, propune Parlamentului European un candidat. Acesta este ales de Parlamentul European cu majoritatea absolută a membrilor săi. În cazul în care candidatul nu întrunește majoritatea necesară, Consiliul European trebuie să propună în termen de o lună un nou candidat, supus aceleiași proceduri de alegere de către Parlamentul European.

Consiliul, în acord cu președintele ales, propune componența Colegiului Comisarilor.

Ulterior, președintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și ceilalți membri ai Comisiei Europene sunt supuși votului de aprobare al Parlamentului European, în urma audierilor organizate de acesta. Pe baza acestei aprobări, componența Comisiei este aprobată și de Consiliul European, cu majoritate calificată. Mandatul actualului președinte al Comisiei Europene va expira la 31 octombrie.

Consiliul European, conform articolului 18 al Tratatului privind Uniunea Europeană,  acționând pe baza majorității calificate, cu acordul președintelui Comisiei Europene, va numi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, mandatul actualului Înalt Reprezentant urmând să expire la data de 31 octombrie.