Reacții cheie"Dacă propunerile lui Tudorel Toader se transformă în lege, CE nu va mai susține ridicarea MCV"
Mutarea Inspecției Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiției este cea mai criticată propunere a lui Tudorel Toader de către politicienii din opoziție, dar și de către activiști.
Președintele PNL Ludovic Orban consideră că "Guvernul își da aramă pe față", iar "Dragnea și Tăriceanu vor să subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, în special pentru fapte de corupție, care vizează liderii partidelor de guvernământ".
"Scoaterea președintelui din ecuația numirii șefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de justiție, care este politic, în nominalizarea acestora. Ministrul politic va caută să numească procurori obedienți, care să răspundă la comenzi și care să nu mai indrăznească să declanșeze anchete împotrivă protejaților din clientelă politico-economică. Mai mult, parchetele pot să se transforme într-o armă politică de luptă împotrivă opozanților", a scris Ludovic Orban pe Facebook.
Președintele liberal, prin trecerea inspecției judiciare în subordinea ministrului Justiției, această riscă să se transforme "într-o falangă represivă a partidului de guvernământ, care să intimideze magistrații".
"PSD pune în practică ceea ce și-a dorit dintotdeauna: control total pe justiție"
Inițiativa ministrului de Justiție, Tudorel Toader, prin care acesta dorește scoaterea din procedura de numire a șefilor de Parchete a Președintelui României, arată că că PSD vrea să revină la perioada în care dosarele privind anchetarea unor politicieni erau decise în sediul de partid din Kiseleff și "pune în practică ceea ce și-a dorit dintotdeauna: control total pe justiție", în opinia președintelui executiv al PMP, Eugen Tomac.
"Prin acest demers Liviu Dragnea duce mai departe opera corifeilor din USL - Voiculescu, Ponta și Antonescu - care susțineau că nu vor avea toată puterea până când nu vor controla justiția. Acum au trecut la acțiune și vor să pună sub control total justiția, anulând prin acest act toate progresele pe care România le-a făcut în domeniu, cu mare efort", a scris Tomac pe Facebook, care a mai subliniat că "președintele, neutru politic, este și garantul Constituției".
Și Platforma România 100, condusă de fostul premierul Dacian Cioloș, a atras atenția asupra "efectelor negative pe care unele dintre modificările propuse le vor avea asupra independenței justiției și a echilibrului puterilor în stat", subliniind, că independența justiției va fi grav afectată în special de mutarea Inspecției Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiției.
"Se deschide astfel calea interferenței factorului politic în cariera magistraților, prin scoaterea cercetării disciplinare a acestora din sfera de competență a CSM, care este garantul independenței justiției. Totodată, modificările propuse în domeniul răspunderii materiale a magistraților sunt de natură a introduce opresiune suplimentară asupra judecătorilor și procurorilor, în condițiile în care răspunderea magistraților este reglementată complet și fără echivoc", consideră Platforma lui Cioloș.
Eliminarea Președintelui României din procedura de numire a conducerii principalelor structuri de parchet "va afecta echilibrul puterilor în stat și creează un model fără echivalent la nivelul statelor membre", potrivit unul comunicat al Platformei, care spune că, prin adoptarea propunerilor anunțate astăzi de ministrul Tudorel Toader, "cariera magistraților va fi mai vulnerabilă la presiuni politice, revenind la nivelul anului 2004, înainte de adoptarea pachetului de legi pentru reformarea sistemului judiciar".
De asemenea, o serie de organizații, printre care Inițiativa România, Institutul pentru Politici Publice, Corupția ucide și Rezistența au atras atenția că această propunere legislativă intră în contradicție directă cu angajamentele statului român în cadrul Uniunii Europene și cu decizia Comisiei Europene privind instituirea și prevederile Mecanismului de cooperare și verificare.
"Organizațiile semnatare constată că acest proiect de lege contravine angajamentelor luate de România la momentul aderării la Uniunea Europeană prin Tratatul de aderare și documentele de acompaniere, România riscând atât menținerea pe termen nedefinit a Mecanismului de cooperare și verificare, cât și aderarea la Spațiul Schengen, condiționată de unele state membre de îndeplinirea ireversibilă a obiectivelor din MCV. Mai mult, România riscă compromiterea luptei împotriva corupției, deja slăbită prin decizii politice ale actualei majorități parlamentare și Guvernului, cât și prin decizii controversate ale Curții Constituționale", transmite Inițiativa România.
Și deputatul USR Cristian Ghinea este de părere că mutarea Inspecției Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiției este cea mai gravă dintre propunerile lui Tudorel Toader.
"Mare parte din reforma justiției făcută pentru a intra in UE este anulată prin propunerile ministrului de resort de astăzi. Inspecția judiciara la MJ e cea mai gravă. Ne întoarcem la epoca controlului politic pe magistrați. Renunțarea la schema Guvern-CSM-Președinte pentru șefia DNA și DIICOT e o greșeală. Schema asta a asigurat echilibru și responsabilitate. Să fiu clar: dacă România avea legile propuse de Tudorel Toader atunci nu ar mai fi intrat in UE", a scris fostul ministru al Fondurilor Europene pe Facebook.
Critici de la Bruxelles
Propunerile lui Tudorel Toader au fost criticate și de către europarlamentarul PPE Cristian Preda, care spune că acestea aruncă justiția din România în brațele PSD și slăbesc statul de drept.
"Dacă propunerile se transformă în lege, Comisia Europeană nu va mai putea susține ridicarea MCV", spune Preda.
Eurodeputatul PPE Siegfried Mureșan spune că PSD, prin unele propuneri de modificare a legilor justiției, arată din nou că vrea să întoarcă România în epoca Năstase, când baronii locali conduceau țara ca pe propriile feude.
"Progresele realizate până acum în consolidarea justiției sunt puse în pericol prin excluderea președintelui din procedura de numire a procurorilor-șefi și prin trecerea Inspecției Judiciare, de la Consiliul Superior al Magistraturii, în subordinea Ministerului Justiției. Este tot mai clar pentru toată lumea că singurul scop pentru care PSD dorește să conducă țara este pentru a o putea jefui în continuare alături de clientela sa de partid și vrea să facă acest lucru la umbra legii pe care o schimbă după bunul plac. Gândirea PSD de astăzi - Partidul să controleze totul - este o nouă mostră că bolșevismul a supraviețuit și că poate reprezenta o amenințare pentru societățile deschise de astăzi", transmite europarlamentarul.
"Trei modificări fatale pentru Justiție și țară"
Europarlamentarul Monica Macovei consideră că prin proiectul ministrului Tudorel Toader se propun "trei modificări fatale pentru Justiție și țară", potrivit Agerpres.
"Pofta ce-au poftit: Toader predă Justiția PSD-ului și ALDE. Toader egal Stănoiu. Tudorel Toader, uns ministru ca să distrugă Justiția, propune trei modificări fatale pentru Justiție și țară", afirmă Macovei.
Eurodeputatul critică, la rândul ei, excluderea președintelui din procesul de numire a procurorilor cu funcții de conducere de la DNA, DIICOT și Parchetul General și înlocuirea acestuia cu CSM.
"Exact ca pe vremea lui Stănoiu. Toader intră cu bocancii peste angajamentele asumate de România în 2007 ca să ne integrăm în Uniunea Europeană. Cele trei legi ale Justiției adoptate în 2005 au fost salutate de Comisia Europeană și au avut un rol decisiv în intrarea României în UE. Atunci, de ce le schimbăm? Ca dovadă, Mecanismul de Cooperare și Verificare cere expres să nu se modifice procedura de numire și revocare a conducerii DNA, DIICOT și PG, care, din 2005, se finalizează prin decizia președintelui și care a funcționat foarte bine. Rațiunea este simplă: un organ colectiv - CSM - nu răspunde pentru nicio decizie luată. În schimb, președintele țării are nume și față și poate fi sancționat de electorat pentru deciziile proaste", susține Macovei în comunicatul citat.
Ea spune că, prin altă propunere, Inspecția Judiciară, care îi cercetează disciplinar pe judecători și procurori, trece la Ministerul Justiției, "tot ca pe vremea lui Stănoiu, când Inspecția era folosită ca instrument politic, făcut dosare la comandă și pentru șantajarea magistraților; moartea procurorului Panait nu înseamnă nimic pentru Toader & comp". Cea de a treia propunere criticată de Monica Macovei prevede crearea unei structuri speciale de parchet care să îi ancheteze pe procurori și judecători, scoțându-i de sub competența DNA.
"Toader vrea să rupă
bucăți din DNA și mă îndoiesc că nu va continua și cu alte departamente
din DNA, mutându-le prin alte locuri. DNA a demonstrat de 12 ani că
poate combate eficient corupția în rândul magistraților și niciodată nu
schimbi ceva care funcționează bine, decât dacă vrei să distrugi ceea ce
funcționează. Mă aștept ca Toader să mai aducă două birouri în
cabinetul lui pentru Stănoiu și Năstase. Sau poate sunt deja", mai
susține Macovei.
Comentarii