PSD și ALDE au început sancțiunile împotriva propriilor parlamentari care refuză să fie de partea lor în lupta cu premierul Sorin Grindeanu și nu semnează moțiunea de cenzură.

Primul sancționat a fost deputatul PSD de Timiș Alfred Simonis, care este și vicepreședintele organizației conduse de premierul Sorin Grindeanu până la excluderea sa din partid.

Acesta a rămas fără funcția de secretar al grupului deputaților PSD, la doar o zi după ce aceasta s-a numărat printre cei care nu au semnat moțiunea de cenzură împotriva lui Grindeanu, relatează HotNews.ro.

"În cadrul Biroului permanent s-a primit o informare din partea grupului PSD că domnul deputat Simonis Alfred-Robert nu mai ocupă funcția de secretar al grupului, dar își păstrează în continuare calitatea de membru al PSD. În cadrul Biroului Permanent a venit o informare punctuală, deci este decizia grupului. Această decizie s-a luat în interiorul liderilor de grup", a afirmat secretarul Camerei Deputaților, deputatul PSD Ioana Bran, fără să confirme dacă această decizie are legătură cu moțiune de cenzură împotriva lui Grindeanu.

Alfred Simonis a declarat, înaintea ședinței de grup a deputaților PSD, că este o decizie luată la disperare și că este în mod evident o sancțiune pentru că a anunțat că nu va vota moțiunea de cenzură. Simonis susține că sunt mulți parlamentari nemulțumiți de faptul că trebuie să se dea acest vot și că din cei 6 deputați PSD de Timiș cinci nu vor vota moțiunea.

"Am aflat în drum spre Parlament. M-au sunat colegii să-mi spună că în toată media este deja de notorietate faptul că am fost schimbat din funcția de secretar al grupului PSD. Grupul PSD este cel care a susținut ca eu să ocup această poziție, grupul nu mai vrea să ocup în acest moment, din punctul ăsta de vedere nu am de comentat, că această decizie arată disperare, din punctul meu de vedere, este altceva. Disperarea celor care mi-au retras acest sprijin, pentru că altfel nu se înțelege urgența, necesitatea acestui demers astăzi, acum", a afirmat Simonis, potrivit Agerpres.

El a spus că decizia înlocuirii sale din funcție este evident o sancțiune la adresa sa pentru faptul că nu a semnat și nu va vota moțiunea de cenzură.

"Evident (este o sancțiune - n.r.). Am anunțat de când s-a făcut această propunere că nu voi semna și nu voi vota nicio moțiune împotriva Guvernului PSD, împotriva unui Guvern PSD și, evident, nici împotriva Guvernului Grindeanu, care reprezintă un guvern PSD", a adăugat deputatul PSD de Timiș.

Decizia conducerii PSD privind excluderea din partid a celor care se vor alătura lui Sorin Grindeanu și nu vor vota moțiunea, a apreciat el, reprezintă un șantaj.

"Mi se pare un șantaj și șantajul, din ce știu eu, este pedepsit de Codul penal. Nu poți să șantajezi un parlamentar să voteze altfel decât îi dictează conștiința. Sunt absolut convins că nu voi fi exclus pentru că nu votez așa cum vrea partidul. Cetățenii m-au trimis în Parlament și votez conform conștiinței mele", a mai susținut Simonis, scrie Agerpres.

De atlfel, acesta a arătat că premierul Grindeanu beneficiază de sprijinul cinci dintre cei șase deputații de Timiș.

"Vă garantez, vă asigur că sunt foarte mulți parlamentari care nu sunt mulțumiți că trebuie să dăm acest vot împotriva Guvernului pe care noi l-am propus, l-am susținut și l-am votat în ianuarie anul acesta. (...) Există o teamă generalizată în PSD pe acest subiect și nu numai, însă eu cred că fiecare parlamentar votează așa cum îi dictează conștiința", a mai spus Simons, citat de Agerpres.

"Nu poate să aibă funcție în grup cât timp nu susține punctul de vedere al partidului"

Referitor la această chestiune, liderul grupului deputaților PSD Marcel Ciolacu a declarat luni că Alfred Robert Simonis nu mai poate ocupa o funcție în grup cât timp nu susține punctul de vedere al partidului de a susține moțiunea de cenzură, scrie Agerpres.

"E o decizie normală. În Comitetul Executiv al partidului s-a hotărât că vrem să mergem cu moțiune de cenzură pentru îndepărtarea Guvernului. Dânsul nu poate să aibă o funcție în grup cât timp nu susține punctul de vedere al partidului, este un lucru cât se poate de normal. S-a exprimat public că nu votează moțiunea și s-a luat în consecință hotărârea normală. Cred că nici domnul Simonis nu s-a supărat, fiindcă asta este politica, nu poți să stai în grup, grupul va susține moțiunea și tu să nu susții moțiunea", a spus Ciolacu, citat de Agerpres.

Decizii similare la ALDE

De asemenea, și ALDE a informat, luni, conducerea Camerei că deputații Damian Florea și Sorin Câmpeanu nu mai fac parte din grupul parlamentar. Cei doi îi sunt apropiați fostului vicepremier ALDE Daniel Constantin și plecaseră, odată cu el, la noua formațiune, Pro România, atunci când Constantin a fost exclus din partid.