Senatorii au respins, luni, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a OUG privind plagiatul, fiind menținute modificările Comisiei de învățământ: retragerea doctoratelor se va face de către universități,CNATDCU devenind o instanță de recurs.

UPDATE

Reacția lui Iohannis pe Facebok: ”În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparțială a acuzațiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puțin suspectă graba cu care s-a acționat pentru modificarea Legii educației, fără o discuție pe fond, într-un moment în care toată lumea așteaptă integritate și performanță”.

+++

Cererea de reexaminare trimisă de președintele Klaus Iohannis a fost respinsă cu 90 voturi "pentru", 12 "împotrivă" și șase abțineri.  

Senatul este cameră decizională, astfel că legea merge, din nou, la președintele Klaus Iohannis, care o poate promulga. Mai există varianta sesizării Curții Constituționale.

Nici deputații nu au ținut cont de observațiile din cererea de reexaminare a președintelui și au trimis legea, aproape nemodificată, la Senat, unde Comisia de învățământ condusă de fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu a respins, săptămâna trecută, reexaminarea legii care scoate CNATDCU din procesul de acordare și retragere a titlului de doctor.

În cadrul dezbaterilor de luni din plenul Senatului, Ecaterina Andronescu a susținut că prin această lege este crescută "responsabilitatea școlii doctorale", precizând că nicăieri în lume nu există "o instituție deasupra universității care acordă o diplomă".

"Acest proiect nu desființează CNATDCU, care rămâne instanță de recurs. (...) Universitatea este obligată să-și stabilească filtre suplimentare pentru a-și întări exigența", a spus ea.

Și fostul ministru Mihnea Costoiu, senator PSD, a afirmat că CNATDCU devine "cu adevărat forul de cenzură, i se întărește rolul". 

Opinia Guvernului a fost alta.

Reprezentantul Executivului, Laurențiu Vlad, secretar de stat în Ministerul Educației, a transmis că ”modificările legislative introduse, deși declarativ au ca scop descentralizarea, riscă să submineze calitatea învățământului superior”. 

”Ministerul Educației și Guvernul României susțin forma inițială a Ordonanței de Urgență 4/2016, susțin argumentele din cererea de reexaminare a președintelui și consideră că după finalizarea evaluării externe școlilor doctorale și a fiecărei instituții organizatoare de doctorat, care va începe în această toamnă se poate relua cu succes și cu folos discuția dacă este posibilă și oportună trecerea exclusivă a responsabilității doctoratelor din România la nivelul universităților”, a spus Laurențiu Vlad, potrivit News.ro.

"Mutarea centrului de greutate la nivelul universităților este prematură în acest moment", a mai spus Laurențiu Vlad.

Ce prevede Legea

Ordonanța de Urgență prevedea introducerea unui nou articol: "Diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziției de retragere a titlului".

Totodată, OUG abroga literele c) și d) ale art. 324 din Legea Educației Naționale, care prevedeau că retragerea calității de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare și retragerea titlului de doctor se face de către Consiliul Național de Etică. Ajunsă însă în Parlament, OUG a fost complet modificată.

Una dintre modificările criticate vehement este aceasta: "Programele de studii universitare de doctorat se organizează în școli doctorale acreditate. Școlile doctorale se pot organiza de către o universitate sau un consorțiu universitar ori de către consorții sau parteneriate care se stabilesc legal între o universitate sau un consorțiu universitar și unități de cercetare-dezvoltare".

De asemenea, a fost introdus un articol care dă posibilitatea titularului unui titlu științific de doctor să poată solicita Ministerului Educației Naționale sau IOSUD, care i -a acordat titlul de doctor, renunțarea la acest titlu.

"Actul administrativ constatator al titlului științific se anulează de la data emiterii actului de revocare și produce consecințe doar pentru viitor", potrivit unui alt amendament aprobat.

În cazul în care o teză de doctorat primește calificativul "nesatisfăcător", comisia de doctorat precizează elementele de conținut care urmează să fie refăcute sau completate și solicită o nouă susținere publică a tezei.

Ce obiecții a avut Klaus Iohannis

Pe 19 mai, președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului legea care aprobă OUG nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii Educației nr. 1/2011.Șeful statului a explicat că legea nu este de natură să garanteze "respectarea normelor de integritate și nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea și sancționarea eventualelor abateri de la aceste norme de integritate", referindu-se, în primul rând, la plagiat.

În cererea de reexaminare se precizează că modificarea introdusă de parlamentari privind mutarea de la Ministerul Educației la facultăți a deciziei cu privire la emiterea și retragerea titlului de doctor, precum și acordarea calității de conducător de doctorat este "greu de înțeles" în condițiile în care nu a fost realizată acreditarea școlilor doctorale în condițiile Legii nr. 1/2011.

Iohannis a explicat că, în acest fel, este afectat semnificativ controlul public asupra calității și transparenței procedurilor utilizate de instituțiile organizatoare de studii universitare de doctorat.

El a mai observat că modificarea implică trecerea la criterii și proceduri stabilite individual, de fiecare universitate în parte, "în detrimentul unui set de condiții minimale, unitare, referitoare la procesul de susținere a tezei de doctorat, la procedura de abilitare și la procedura de analiză a eventualelor abateri de la normele de integritate". 

Cererea de reexaminare cuprinde mai multe observații la modificările aduse de parlamentari Ordonanței de Urgență, concluzia șefului statului fiind că nu se stabilește "acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanța și care să încurajeze excelența în școlile doctorale".