Președintele Institutului Cultural Român (ICR), Liviu Jicman, a declarat joi, pentru News.ro, că a propus revocarea din funcție a directorului ICR de la Londra, Catinca Nistor.

"Am înaintat o propunere de revocare a directorului ICR Londra, Catinca Nistor", a declarat Jicman pentru News.ro.

La 1 martie, șefa ICR Londra a cântat într-un spectacol găzduit de instituția pe care o conduce, la care a fost prezent și  violoncelistul Andrei Cavassi, stârnind numeroase critici în social media.

Pe 8 noiembrie 2022, Libertatea relata că statul român plătește lunar 6.500 de lire chirie pentru directoarea Institutului Cultural Român (ICR) Londra, Catinca Maria Nistor, care n-a vrut să stea într-un apartament gratuit. Ministerul de Externe a venit și cu explicațiile.

Din 2006 și până recent, toți directorii filialei ICR din Londra au locuit într-un apartament aflat chiar în clădirea în care funcționează instituția, potrivit surselor Libertatea. Venită în aprilie, actrița Catinca Maria Nistor a refuzat această locuință și a primit buget pentru chiria unui apartament de 120 mp. ICR Londra își desfășoară activitatea într-un sediu concesionat de către Domeniul Coroanei Britanice. Asta înseamnă că statul român nu plătește chirie, ci doar costurile administrative și utilitățile.

Catinca Maria Nistor, 34 de ani, nu a dorit să locuiască în acest apartament. A făcut cerere la MAE pentru o altă locuință, iar ministerul i-a aprobat închirierea unui apartament în centrul capitalei londoneze. Potrivit surselor ziarului, este situat în apropiere de Harrods, un celebru magazin londonez, iar chiria lunară este de 6.500 de lire sterline pentru 120 mp. La care se adaugă celelalte cheltuieli. 

Într-un răspuns pentru Libertatea, MAE a precizat că în sediul ICR Londra „nu există un apartament cu destinația exclusivă de acomodare a directorului”. „Este apartamentul de protocol. În el au stat, fără excepție, toți directorii, prin puterea inerției. Până acum, nu s-a pus vreodată problema ca directorul să vrea să stea în altă parte. E cel mai frumos sediu al institutului, plus că e foarte comod să ai biroul în aceeași clădire”, a declarat o altă sursă din ICR. 

Ministerul nu a infirmat prețul plătit pentru apartamentul directoarei Nistor. Rugat să explice de ce preferă să achite o sumă considerabilă de vreme ce putea să locuiască într-un spațiu pentru care să nu plătească chirie, MAE a răspuns: „Închirierea locuinței s-a realizat la cererea misiunii, la momentul solicitării nefiind disponibil în incinta institutului un spațiu de cazare adecvat. Apartamentul asigurat doamnei Nistor este compus din trei camere, cu suprafața totală de 120 mp, în care sunt incluse și spații cu destinația de primire invitați /birou, asigurate prin norme interne acestor funcții”.