Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care prevede că mamele care au împlinit vârsta de 16 ani vor putea decide pentru ele și pentru copilul lor în relația cu instituțiile statului și în obținerea unor drepturi financiare.

Este vorba despre modificarea legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Noua lege prevede că mamele care au împlinit vârsta de 16 ani, vor putea decide pentru ele și pentru copilul lor în relația cu instituțiile statului și în obținerea unor drepturi financiare, cum ar fi alocația de stat pentru copii sau indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

„Mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze documente cu caracter medical și/sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creșterea și dezvoltarea copilului”, prevede legea.

De asemenea, noile modificări presupun ca „în cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului, alocația de stat pentru copil, atât a mamelor, cât și a copilului/copiilor lor, precum și orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/copiii acestora, se acordă mamelor, la solicitarea acestora.”

Proiectul, inițiat de deputata PNL Mara Calista și susținut de parlamentari de la toate formațiunile, a fost adoptată de Senat în luna februarie a acestui an, iar de Camera Deputaților, la sfârșitului lunii aprilie.

Dacă pe timp de război și în comunism au reușit bunicii și părinții, ar fi o rușine să nu reușim noi

Mai mult pe EurActiv »