Campania electorală pentru alegerile parlamentare a început vineri și se va încheia în data de 10 decembrie, la ora 7:00. Campania are aceleași reguli strice ca și la alegerile locale în ceea ce privește afișajul electoral.

În cursa electorală pentru scrutinul din 11 decembrie s-au înscris în total, potrivit Biroului Electoral Central, 4.251 de candidați pentru Camera Deputaților și 2.226 pentru Senat, relatează Agerpres.

În prezent, numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie, este de 18.906.721, conform datelor furnizate în 8 noiembrie de Autoritatea Electorală Permanentă.

Listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu trei zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie. Numărul total de alegători români cu domiciliul sau reședința în țară, valabil la data de 8 noiembrie, este de 18.297.431 și sunt 8.889 de cereri de vot prin corespondență ale cetățenilor români din străinătate.

Diaspora votează deja

În diaspora a început deja votul, deoarece cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinătate și care s-au înscris în Registrul electoral au primit buletinele de vot prin Poșta Română.

Pentru organizarea alegerilor au fost alocate 227,7 milioane de lei. 

Alegerile parlamentare din 11 decembrie marchează revenirea la votul pe listă. Viitorul Legislativ va avea aproximativ 466 de parlamentari față de 588, câți au fost aleși în anul 2012, când sistemul electoral prevedea colegii uninominale.

Cum se desfășoară campania

În campania electorală candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă, notează News.ro.

În timpul campaniei electorale se asigură candidaților, în mod nediscriminatoriu, spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii.

Este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor.

În campania electorală se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură și intoleranță.

De asemenea, sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă ori etnică, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase.

Primarii sunt obligați ca până la începerea campaniei electorale să stabilească prin dispoziție locuri speciale pentru afișaj electoral și să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora, ținând seama de numărul partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice și alianțelor electorale care declară că depun liste de candidați, precum și de candidații independenți.

Totodată, ei trebuie să monteze cel puțin un panou electoral și în fiecare sat aparținător sau localitate componentă din unitatea administrativ-teritorială respectivă. Pe un panou electoral fiecare partid politic, alianță politică, alianță electorală sau organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri ori candidat independent poate aplica numai două afișe electorale.

În alte locuri decât cele stabilite conform legii, afișajul electoral este interzis. Sunt interzise de asemenea afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

Materiale promoționale

În campania electorală, partidele politice, alianțele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele electorale și candidații independenți pot achiziționa și utiliza numai următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală: afișe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură; afișe electorale prin care se convoacă o reuniune electorală care vor avea 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi amplasate în locurile speciale pentru afișaj; materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală; publicitate în presa scrisă; materiale de propagandă electorală online; broșuri, pliante și alte materiale tipărite din aceeași categorie.

Partidele politice, alianțele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, precum și candidații independenți au obligația de a imprima sau de a utiliza pe toate materialele de propagandă electorală cel puțin următoarele date: denumirea partidului politic, a alianței politice sau a organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale sau numele candidatului independent care le-a comandat, după caz; denumirea operatorului economic care le-a realizat; codul unic de identificare primit de la Autoritatea Electorală Permanentă și tirajul materialelor.

Monitorizare video în secțiile de votare

La alegerile parlamentare din 11 decembrie se vor utiliza în premieră camere video în secțiile de votare și va fi folosit în continuare sistemul informatic de monitorizare a prezenței la urne, care a fost implementat la scrutinul local din iunie, scrie Agerpres.

Guvernul a hotărât ca aplicația existentă să aibă și o cameră video ce va filma procesul de numărare a voturilor, iar completarea proceselor verbale se va face fără a se întrerupe înregistrarea, a explicat directorul general al Serviciului pentru Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș.

În ziua alegerilor parlamentare nu se supraveghează video votul ca atare, între deschiderea și închiderea urnelor, ci doar perioada în care sunt numărate buletinele de vot, a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache.

La alegerile locale de anul acesta din iunie s-a utilizat pentru prima oară un sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de evitare a votului multiplu. Acest sistem a fost implementat Autoritatea Electorală Permanentă împreună cu STS. În acest fel, alegătorii nu vor mai fi obligați să semneze pe proprie răspundere că nu și-au mai exprimat opțiunea electorală și în altă secție de votare.

Acest sistem va fi introdus la alegerile legislative din 11 decembrie și în secțiile de votare din străinătate, după cum a precizat directorul Direcției pentru organizarea proceselor electorale în străinătate din cadrul AEP, Iulian Ivan.