Senatul și Camera Deputaților s-au reunit miercuri în prima sesiune ordinară din 2023, iar prioritățile majorității PNL-PSD-UDMR sunt adoptarea legilor Educației și reformarea pensiilor speciale.

UPDATE

Și Camera Deputaților, reunită de la ora 16:00 în ședință, și-au ales conducerea Biroului permanent printr-un vot deschis al majorității deputaților.

Noii vicepreședinți sunt Daniel Suciu și Ciprian Șerban din partea PSD, în timp ce din partea PNL a fost votat Florin Roman, iar de la USR - Dan Barna.

Social-democrata Alexandra Presură, liberalul Cristian Buican, Silviu Sehelean de la USR și Ovidiu Ganț de la minorități sunt secretari ai Camerei Deputaților.

De asemenea, noii chestori sunt Mitică Mărgărit de la PSD, George Tuță de la PNL, Georgel Badiu de la AUR și Seres Denes din partea DMR.

+++

Senatul, reunit de la ora 12:00 în ședință de plen, a votat noua conducere a Biroului permanent. Ședința a fost deschisă de corul „Orfeu” al Centrului de Cultură și Arte „George Topîrceanu” din Curtea de Argeș, dirijat de pr. prof. Gheorghe Neacșu, care a intonat imnul României.


Astfel, grupul senatorial PSD are cu 48 de membri și a primit funcții de vicepreședinte - Robert Cazanciuc și Paul Stănescu, un secretar - Ion Mocioalcă și doi chestori - Cristina Stocheci și Marius Dunca. 

PNL are 39 de senatori și are tot doi vicepreședinți - Alina Gorghiu, care este și președinte interimar al Senatului, și Sorin Cîmpeanu, care a demisionat de la Ministerul Educației din cauza acuzațiilor de plagiat. Secretară a fost numită Roberta Anastase.

Cei din USR au 22 de senatori și a primit o funcție de secretar (Narcis Mircescu) și una de chestor (Sergiu Vlad).

UDMR are nouă senatori, iar Laszlo Attila a fost numit chestor, în timp ce AUR numără 12 senatori și din partea grupului secretar al Senatului este Sorin Lavric.

+++

Camera Deputaților se reunește în ședința de plen de la ora 16:00, iar Senatul, de la ora 12:00, urmând să aleagă membrii Birourilor permanente, respectiv vicepreședinții, secretarii și chestorii.

Sorin Cîmpeanu, care a demisionat de la Ministerul Educației după acuzațiile de plagiat, și Florin Roman, plecat de la Ministerul Digitalizării din același motiv, vor prelua funcții de conducere în cele două Camere.

Legile Educației și reformarea pensiilor speciale - printre prioritățile PNL-PSD

"Pachetul de legi ale Educației reprezintă, practic, materializarea celui mai important proiect prezidențial, România educată, și ne dorim ca în această sesiune parlamentară să avem adoptată această lege și, bineînțeles, să se materializeze angajamentul de reformă în zona învățământului pe care această coaliție l-a luat și care este și un important reper în ceea ce privește PNRR", a declarat, luni seară, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat și el că social-democrații vor merge cu eventualele propuneri de modificări la legile Educației Coaliție pentru a se stabili care sunt etapele de implementare în perioada următoare.

Și șeful PNL, premierul Nicolae Ciucă a amintit că legile Educației sunt jaloane în PNRR și ele trebuie aprobate în timp cât mai scurt, nu mai târziu începutul lunii aprilie.

De asemenea, Ciolacu așteaptă ca împreună cu Ministerul Justiției să găsească forma constituțională a pensiilor speciale. Și PNL vede acest capitol ca pe "o restanță pe care trebuie să o onorăm în această sesiune parlamentară". 

USR vrea să fie cu ochii pe Putere

Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat marți că parlamentarii vor continua cu moțiuni și chemări la „Ora Guvernului” pentru „o serie lungă de miniștri care fac rău României”. În acest demers, cei din USR vor colabora cu Forța Dreptei, partid condus de fostul lider PNL, Ludovic Orban.

Chiar miercuri vor depune o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, acuzat de plagiat.