Guvernul a transmis miercuri seară o informare de presă cu privire la masteratul premierului Florin Cîțu din SUA, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Cîțu ar fi mințit în CV.

UPDATE 

La finalul ceremoniei de predare-primire a funcției de ministru al Finanțelor, Florin Cîțu a venit cu precizări despre masteratul său.

"Informația (despre masterat - n.r.) este în CV. Etapizat chiar, mai mult decât ar fi trebuit să pun. Eu sunt foarte bucuros că o investigație a reușit să scoată încă un scandal care sigur ar fi apărut peste câteva săptămâni cu diploma. Au scris cei de la universitate clar că este o diplomă, deci nu este nicio problemă. Eu sunt foarte mândru că se discută în România despre Iowa State University, care este în top 50 la nivel global", a răspuns premierul.

El a adăugat că în Cluj s-a întâlnit cu cineva care a spus că a terminat aceeași universitate și ar fi o oportunitate dacă mai sunt în România oameni care au absolvit Iowa State University pentru un club de discuții.

+++

Astfel, Guvernul a transmis că, în situația în care programul masteral este complet, sistemul universitar din Statele Unite ale Americii dă posibilitatea celor care termină anii de studiu să continue cu școala doctorală. Este și cazul premierului Florin Cîțu, care a terminat programul de master în cadrul Iowa State University și, în consecință, a continuat parcursul universitar cu școala doctorală.

"În timpul școlii doctorale, odată cu parcurgerea unor etape, studentul devine eligibil pentru diploma de master. În cazul în care studiile doctorale nu sunt încheiate prin disertație, atunci universitatea le oferă studenților o diplomă de master. Pentru acuratețea informației, premierul a menționat, în CV-ul său, în cazul școlii doctorale, că, deși cursurile programului doctoral au fost completate, nu a mai încercat să obțină disertația. Este evident, prin urmare, că premierul Florin Cîțu a fost de bună-credință atunci când și-a redactat CV-ul, nedorind niciun moment să inducă în eroare opinia publică cu privire la studiile sale", mai spune sursa citată.

Faptul că premierul Florin Cîțu a obținut diploma de master este un lucru certificat de Iowa State University, informație obținută inclusiv de o parte dintre jurnaliști, a mai explicat Executivul.