Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a constatat “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” în cazul tezei de doctorat susținută în 2018 de actualul ministru de Interne, Lucian Bode.

Abateri constau în erori de citare și unele fragmente plagiate, potrivit deciziei adoptate de comisie în urma analizei teze, decizie publicată marți de UBB pe site-ul propriu, în secțiunea dedicată Comisiei, transmite EduPedu.ro.

Comisia constată că s-au identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și notează că "nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.

Dar, arată Comisia, "acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”.

Președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș, a precizat pentru Edupedu.ro că forul a informat CNATDCU și Ministerul Educației în legătură cu decizia luată. Hotărârea Comisiei arată că "UBB informează CNATDCU/ministerul pentru analize/decizii suplimentare, dacă este cazul. De asemenea, cei interesați pot la rândul lor sesiza CNATDCU ca instanță superioară, cu decizie finală.”

Comisia de etică precizează în hotărârea sa că "NU a analizat teza de doctorat din punctul de vedere al calității sale, atribut care revine comisiei de susținere a tezei de doctorat și CNATDCU”, analiza concentrându-se exclusiv asupra abaterilor de la etica în cercetare.

În comunicatul publicat pe pagina Comisiei de etică, UBB face o serie de precizări: arătând, între altele:

"Considerăm că analiza sesizărilor a fost una obiectivă, dincolo de presiuni mediatice sau politice, iar rezoluția finală este în limita restrictivă a prevederilor legale aplicabile în acest caz

Evident că cei nemulțumiți de decizia UBB se pot adresa instituțional unor instanțe superioare, care au decizia finală, cum ar fi CNATDCU sau instanțele de judecată, conform legii.”

Comisia spune că ar fi propus sancționarea prin avertisment scris, și prin corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, dar constată că persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare.

Decizia integrală a Comisiei de etică a UBB în cazul Lucian Bode poate fi citită pe EduPedu.ro.

Lucian Bode jubliează

După anunțul de marți dimineață al UBB, ministrul a scris pe Facebook: "Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut", a scris, printre altele Lucian Bode.

USR a transmis imediat după verdict că decizia UBB confirmă ceea ce a susținut formațiunea, și anume că Lucian Bode a plagiat în teza de doctorat.

Președintele USR, Cătălin Drulă, îi cere demisia de urgență din Guvern sau, în caz contrar, revocarea acestuia din fruntea MAI.

„Lucian Bode a plagiat. Avem confirmarea de la universitatea care i-a dat diploma. Așteptăm demisia din Guvern”, a scris Cătălin Drulă într-un scurt mesaj pe Facebook.

Uniunea mai afirmă că, dacă  Bode nu dovedește nici măcar acum, în fața evidenței, o fărâmă de onoare, USR solicită premierului Nicolae Ciucă să-l revoace de la conducerea MAI.

Cristian Ghinea, care a inițiat un demers de transcriere a tezei de doctorat a lui Bode,  amintește că Adrian Ivan, coordonatorul tezei, continuă să aibă job și la UBB, și la SRI.

„Conform Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, Lucian Bode a plagiat. Dacă era universitar, UBB îl putea sancționa, zice decizia. Cum este ministru, trebuie să urmeze o demisie. Furtul este furt. Pe lângă plagiat, nivelul de gradiniță al tezei pune Comisia UBB în situația de a preciza că NU a analizat calitatea tezei. E evidentă acolo o rușine sănătoasă: știm că e penibil nivelul, dar noi nu am analizat asta. Însă noua conducere a UBB nu poate ignora faptul că pe acest referat jenant scrie doctorat și UBB. Coordonatorul Ivan continuă să aibă job și la UBB și la SRI. Astea nu sunt elemente de universitate care vrea în top european. Înțeleg că au de făcut curățenie din urmă, dar când încep?”, a spus Cristian.