Tragedia din Crevedia a trezit din nou în autorități spiritul de control, pentru că în politică este mai bine uneori să tratezi decât să previi.

Prezent la Crevedia, Ciolacu a anunțat duminică o serie de controale în toată țara la stațiile de carburanți.

"Ce vă pot spune eu foarte clar, începând de mâine (luni - n.r.), în toată țara, toate stațiile de carburanți și de GPL-uri vor intra într-un sistem de control. Mai mult, unde se vor găsi elemente și încălcări care ar putea duce la pierderi de vieți omenești sau ar putea pune în pericol oamenii, se vor închide activitățile pe loc. Dacă va fi nevoie, vom face modificări legislative în cursul săptămânii viitoare astfel încât aceste lucruri să se întâmple fără procese și fără ca anumiți oameni să încerce să-și mențină afacerile, chiar dacă sunt ilegale", a declarat premierul.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a furat startul și a început controalele duminică. Premierul a declarat că edilul i-a spus că "sunt 11 astfel de activități pe terenuri proprietate privată, niciuna nu are autorizație de construcție".

"Deci, în acest moment, este normal ca, la nivelul Guvernului, să dispunem controale în toată țara, la aceste stații de GPL, și să luăm, repet, în cazul în care este un pericol pentru vieți omenești, să luăm măsurile de închidere", a continuat el.

Astfel, doar în Sectorul 5 polițiștii locali au făcut 22 controale, la următoarele adrese:

- Petre Ispirescu, nr. 60 și nr. 92;
- Calea Rahovei, nr. 242 și 300-302;
- Fabrica de Chibrituri, nr. 5;
- str. Constantin Istrati;
- B-dul Pieptănari, nr. 86;
- str. Toporași, nr. 14;
- str. Zețari, nr. 33;
- Calea 13 Septembrie, nr. 293- 297;
- Șoseaua Alexandriei nr. 147A și 166;
- Str. Ion Conea nr. 10;
- Calea Ferentari;
- Str. Brăniștari.;

În urma controalelor au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 12.200 lei pentru neregulile constatate.

Totodată, polițiștii din cadrul Serviciului Protecția Mediului și Ecologie Urbană au aplicat două sancțiuni în valoare totală de 3.000 lei. Pentru aspectele ce nu au putut fi stabilite la fața locului, reprezentanții societăților au fost invitați la sediul Primăriei Sectorului 5 pentru definitivarea controlului.

Pentru stația GPL situată pe Strada Fabrica de Chibrituri nr. 5, chiar în vecinătatea Primăriei Sectorului 5, a fost demarată procedura privind dezafectarea.

La adresa din B-dul Tudor Vladimirescu nr. 50-58 s-a întocmit nota de constatare ca urmare a prezentării tuturor documentelor solicitate.

Pentru aspectele ce exced sferei de competență, Primăria Sectorului 5, prin Direcția Generală de Poliție Locală Sector 5, a făcut adrese către instituțiile abilitate ale statului spre competenta soluționare.

Senine, autoritățile din Sectorul 5 transmit că știau de nereguli.

"8 dintre stațiile GPL de pe raza sectorului au fost sancționate încă din 2021, în urma unor controale dispuse de primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pentru că nu aveau autorizație de construire", spune primăria, care adaugă că "autorizația de funcționare nu este eliberată de Primăria Sectorului 5, ci de organele competente în domeniu", iar Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) este cel care emite raportul de protecție la explozie.

Luni dimineață, și prefectul Municipiului București, Rareș Hopincă, anunța că a fost convocată o ședință a Colegiului Prefectural și că vor fi demarate controale la toate stațiile de carburanți și GPL.

"Am convocat Colegiul Prefectural al Municipiului București și din dispoziția primului ministru vom demara controale la absolut toate stațiile. Se va verifica întreaga documentație existentă la nivelul fiecărui obiectiv. Unde există cele mai mici sincope în documentația de avizare, aceste stații vor fi închise. Dacă există obiective neconforme, va exista toleranță zero pentru orice abatere de la legislația în vigoare", a spus prefectul, pentru B1Tv, citat de Agerpres.

El a precizat că Planul de risc al Municipiului București cuprinde 380 de stații GPL și benzinării clasice. Prefectul a menționat că o parte dintre aceste benzinării se află chiar în zone centrale ale Capitalei, lucru permis de legislație.

"Ce putem noi face în acest moment? Aș vedea trei lucruri. Unu: un plan de control extrem de riguros și chiar agresiv la toate aceste obiective, cu toleranță zero pentru orice minimă abatere. Doi: un plan de prevenție, ca să existe foarte bine delimitate fluxurile și planurile de acțiune în cazul oricărui incident. Trei: ar trebuie o analiză legislativă, să vedem dacă se mai poate permite existența unor astfel de obiective în zonele rezidențiale aglomerate sau nu. Aici va trebui să pornim de la nevoia cetățenilor, pe de o parte, pentru că, de exemplu, toate taxiurile din București alimentează de la aceste stații. Pe de altă parte, nu putem tolera nici existența celui mai mic pericol într-o zonă rezidențială. Deci, va trebui să facem și o analiză a cadrului legislativ, să vedem dacă mai putem permite astfel de facilități în zonele rezidențiale aglomerate sau nu", a spus el.

Hopincă a estimat că rezultatele controalelor vor fi gata până la sfârșitul săptămânii. El a subliniat că bucureștenii nu se află în pericol din cauza acestor stații.

"În momentul de față, cetățenii Capitalei nu se află în niciun pericol, pentru că toate aceste stații funcționează legal. Ce trebuie noi să analizăm acum este - din păcate, din cauza acestui eveniment nefericit care s-a întâmplat la Crevedia - întreg cadrul legislativ și aș spune chiar și cadrul de avizare, pentru că, din nou, și din punctul meu de vedere, poate că unele dintre aceste facilități nu ar mai trebui să își găsească locul în centrul orașelor", a mai spus acesta.

+++

Premierul Marcel Ciolacu a dispus luni începerea unui control la nivel național cu privire la îndeplinirea condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, inclusiv GPL. 

Decizia vine ca urmare a tragediei petrecute acum două zile la Crevedia și are ca scop identificarea urgentă a potențialelor situații care ar putea fi produse și implică riscuri legate de siguranța publică, a transmis Guvernul.

La această acțiune de control vor participa reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice care au atribuții legale în această privință:

- ISCIR și CNCIR pentru autorizarea și controlul instalațiilor sub presiune;

- ISU pentru siguranța în exploatare a punctelor de lucru în care se efectuează operațiuni cu carburanți; 

- ITM pentru respectarea obligațiilor privind contractele de muncă; 
- Agenția Națională de Mediu pentru respectarea obligațiilor de mediu; 
- Poliția pentru respectarea legislației privind ordinea și siguranța publică;
- ARR și ISCTR pentru autorizarea și controlul cisternelor de transport;
- ANAF și Vamă pentru respectarea obligațiilor de natură fiscală. 

Ca urmare a acestei decizii, vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, va semna un ordin prin care autorizează prefecții din fiecare județ al țării să constituie și să coordoneze echipe mixte de control formate din reprezentanții instituțiilor menționate mai sus. 

Ministerul Afacerilor Interne va comunica periodic rezultatele acestui control și va pune la dispoziția organelor de cercetare penală orice dovezi legate de posibile ilegalități, promite Executivul.

+++

Este adevărat că România se chinuie prea târziu să evite tragedii, iar când o face, de regulă "se plictisește" repede. Arde un spital, se fac apoi verificări la celelalte. Un azil de bătrâni oferă condiții de Evul Mediu, se verifică toate azilele. Un șofer drogat ucide oameni cu mașina, se fac verificări în trafic. Prevenția nu face parte din niciun program de guvernare, plus că este știut că, dacă nu vorbești despre ceva deranjant, acel ceva nu mai există (sic!)

La final, când cad două, trei capete, decidenții spun bucuroși, poate cu speranța la câteva puncte în plus în sondaje, că au rezolvat problemele.

Dar este o chestiune de timp până la următoarele.