Abordare cazonă
Milităria a fost coborâtă din pod joi, când Parlamentul a dat OK-ul Guvernului de stânga-dreapta.
Generalul în rezervă Nicolae Ciucă a venit la pupitrul din fața plenului la care mulți alții înaintea lui au stat și veseli, și triști. Dar revenim la începutul zilei, care a marcat sfârșitul acestei crize politice.
Pe la ora 09:00, în timp ce Adrian Câciu, atunci ministru propus la Finanțe, acum deja la Palatul Victoria, făcea declarații, Marcel Ciolacu s-a dus tiptil în biroul său de președinte al Camerei. Nu a vrut să dea declarații. La câteva minute după a venit și generalul Ciucă, nici el n-a stat de vorbă cu noi, jurnaliștii. A sosit și Florin Cîțu - cu o falcă în cer și una în pâmânt. Ulterior, Kelemen Hunor și liderul deputaților de la minorități, Varujan Pambuccian, au intrat și ei în birou.
Noi, câinii de pază ai democrației, la ușă. Așteptam facerea coaliției, declarații de presă și, de ce nu?, să-i vedem pe „dușmani” umăr la umăr. Nicio șansă, pentru că, așa cum au intrat, exact așa au și ieșit. Pe furiș, grăbiți, parcă rușinați că au băut cafea la aceeași masă. Doar Florin Cîțu s-a oprit să dea declarații, vizibil iritat și prost dispus, dar nu e greu de intuit de ce, dat fiind faptul că PSD a luat și pielea de pe el, iar echipa cu care visa că mută munții îl cam trage de urechi. Tocmai pe el, care se jurase că sub conducerea lui liberalii nu se vor „încuscri” din nou cu social-democrații.
Parlamentarii, membrii Guvernului intră în plen, încep dezbaterile. Discursuri sterile, mici atacuri voalate ale PSD la adresa lui Cîțu, o rutină politicianistă. Un coleg întreabă pe grupul de presă unde a dispărut Florin Cîțu. Liniște. Începe forfota „unde e premierul interimar”? Florin Cîțu, ca măgarul în ceață, a dispărut din plen. Este cunoscută ciuda pe care o are față de Nicolae Ciucă și faptul că îi este frică și că generalul îi va șubrezi puterea în partid, dar, la urma urmei, se vota și Guvernul său. Plus că, protocolar, era o predare de ștafetă. Nu se știe unde a plecat Cîțu, cert este că la final a venit la vot și a plecat pe ușa din spate a plenului pentru a evita jurnaliștii și trei protestatari #rezist care urlau și se tăvăleau pe jos pentru a denunța „toxica alianță”.
Viața de militar nu e ușoară, iar militarii de carieră sunt cunoscuți pentru lipsa transparenței, comunicării și, în fine, a socializării. Nicolae Ciucă nu face excepție. Venit la pupitru după ce a aflat că Guvernul său a trecut, a răspuns la câteva întrebări sterile despre rectificarea bugetară și PNRR, iar ca la un semnal, a făcut stânga-mprejur și a plecat în biroul lui Marcel Ciolacu (sic!).
Și discursul rostit la debutul ședinței a fost la fel de prost. Plin de promisiuni de care s-a săturat toată lumea - cele mai multe vor rămâne doar pe hârtie și le va prelua viitoare guvernare, indiferent de culoarea politică -, de clișee și declarații bombastice (am râs amar la „cetățeanul este și va fi în mijlocul actului de guvernare”).
Noul premier a promis că Guvernul se va preocupa de modernizarea României și le-a indicat suporterilor că va da drumul la banii din noul PNDL - „unul dintre programele de investiții dedicate localităților din România, esențial pentru dezvoltarea țării este Programul «Anghel Saligny»”, a ținut să ne reamintească Nicolae Ciucă cum am ajuns la această coaliție.
Mai apoi, premierul a reluat texte pe care le-am mai auzit în nenumărate alte programe de guvernare - „continuarea investițiilor în construcția de autostrăzi, căi ferate și mijloace de transport intermodal până în 2024”, „întărirea poziției economice și strategice a portului Constanța”, digitalizarea serviciilor publice, investiții în spitale, dezvoltarea antreprenoriatului, asigurarea bunei colaborări între mediul privat și cel public - nu vă mai plictisim, știți deja prea bine discursul. Ca noutate este doar strecurarea, printre virgule, a PNRR, în timp ce autorii discursului nu au uitat să facă un gest de curtoazie față de președintele Klaus Iohannis, amintind de programul România Educată.
Ah, da, și „o atenție sporită trebuie acordată instituției familiei și sprijinirii acesteia”, mai spune ex-generalul. Doamna Firea are acum un portofoliu creat special, după chipul și asemănarea guvernanților nu foarte liberali din Ungaria și Polonia.
Și, totuși, măștile nu au reușit să ascundă lipsa zâmbetelor, a euforiei firești la instalarea unui Guvern. Lumea nu i-a văzut pe cei cinci la masă când semnau Acordul de coaliție, nici în plen n-au stat împreună, nici la declarații n-au ieșit cot la cot, la fel cum, cel mai probabil, nu vor fi văzuți împreună nici atunci când vor apărea tensiuni și, posibil, o rupere a alianței.
Întrebarea rămâne: din moment ce au evitat atâtea ocazii astăzi de a face show mediatic, le este rușine de ce au făcut, ori sunt sceptici că „mariajul” forțat se va termina înainte de a se obișnui partenerii unul cu altul?
Florin Cîțu a ajuns totuși la Cotroceni, unde a asistat la învestirea noului Guvern. S-au făcut cruci - trei la singura femeie din Guvern (ironic sau nu ministerul pe care-l conduce se numește al familiei și egalității de șanse), s-a jurat pe Bilbie, „întru propășirea” neamului.
„Mascarada” s-a încheiat cu unul dintre cele mai slabe discursuri ale președintelui Klaus Iohannis, care nici măcar nu a făcut prea multe eforturi pentru a justifica „nășirea” USL 2.0. „Criza politică s-a terminat”, a spus Iohannis. Dar a mai spus el prin vară că și pandemia s-a terminat și - ce să vezi? - a venit un val mai urât decât precedentele. Mi-e teamă că și de data asta se înșală și adevărata criză abia începe. După o scurtă lună de miere.
de Emil H. 28 Nov 2021 19:02