VIDEOAchiziția a 32 de avioane F-35 a primit undă verde de la Parlament
Senatul a adoptat proiectul de lege privind derularea contractelor specifice care prevăd achiziția de avioane F-35, cele mai moderne aparate de vânătoare din lume. Votul vine la nici 24 de ore după ce proiectul a trecut și de votul deputaților.
Proiectul a trecut cu 76 de voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" și nicio abținere.
+++
Senatorii au fost convocați în ședință miercuri, de la ora 14:00, doar pentru a adopta acest proiect în procedură de urgență. La fel ca în Camera Deputaților, unde dezbaterile și votul au durat circa 10 minute, iar plenul a fost mai mult gol, mulți deputați votând online, și în Senat scenariul s-a repetat, iar ședința a durat sub 10 minute.
Senatorul USR Sebastian Cernic a luat cuvântul și a spus că ședințele de plen "Nu înseamnă nimic".
"După cum puteți vedea, senatorii USR sunt la muncă, în timp ce cei de la PSD, PNL, AUR și UDMR au ales să stea acasă. Nu ne rămâne decât să le spunem alegătorilor să voteze în cunoștință de cauză și sa analizeze cine a fost la muncă și cine nu", a spus Cernic.
În replică, senatorul PSD Marius Humelnicu i-a spus lui Cernic faptul că, dacă nu era zi de vot, nici el nu era la muncă, iar Biroul permanent a decis că senatorii pot participa și online la ședințe.
+++
Senatul este for decizional în acest caz, iar legea merge acum la promulgare la președinte.
Proiectul de lege propune ca Guvernul României să atribuie Guvernului Statelor Unite ale Americii contractele de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA) pentru achiziționarea a 32 de avioane F-35, motoare, muniții, suport logistic inițial, acces permanent la lanțul global de suport al F-35, echipamente și servicii pentru și de instruire a personalului navigant de aviație, a personalului de sprijin și a personalului tehnic-ingineresc de aviație, echipamente criptografice cu regim special, asistență de specialitate, precum și realizarea de proiecte de cooperare industrială constând în transfer de tehnologie sau produse.
Fondurile necesare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale, sau prin împrumuturi ori garanții de împrumuturi oferite de Guvernul SUA sau printr-o combinație a acestora.
De asemenea, se propune încheierea de către Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a unor acorduri de înțelegere cu producătorul avionului F-35 pentru realizarea proiectelor de cooperare industrială.
Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului, în procedură de urgență. Pe 15 septembrie, Departamentul de Stat al SUA a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România.
”Achiziția propusă va îmbunătăți securitatea României – un aliat NATO care reprezintă o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa. Achiziția în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari va furniza României avioane de luptă F-35A multirol de ultimă generație, care oferă tehnologie stealth avansată ["stealth" reprezintă semnătură radar redusă], fuziunea senzorilor și capabilități unice de superioritate aeriană”, precizează Ambasada SUA într-un comunicat.
Achiziționarea celor două escadrile F-35A va spori semnificativ capacitatea României de a face față amenințărilor de securitate în continuă evoluție și de a contribui la eforturile regionale de apărare. ”Acest angajament este o dovadă a parteneriatului puternic dintre cele două națiuni și demonstrează încă o dată că România este un lider în apărarea securității regionale. România este un aliat cheie al NATO în promovarea securității și stabilității în regiunea Mării Negre și nu numai. Avioanele F-35 vor oferi României capabilități de apărare aeriană de neegalat și vor spori interoperabilitatea între forțele aeriene NATO", a declarat ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec.
Prima livrare a aeronavelor F-35A către România este așteptată până în anul 2031.
+++
Pe 11 aprilie 2023, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să cumpere avioane de luptă americane F-35, iar solicitare a fost aprobată și de Parlament. Achiziția prevede și suportul logistic pentru instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer și aer-sol, cu o valoare de 6,5 miliarde de dolari, fără TVA, fiind cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei Române. Cantitățile de echipamente, altele decât avioanele, vor fi stabilite după inițierea procedurii de atribuire a contractului.
+++
F-35 Lightning II este un avion de vânătoare monoloc, multirol, cu tehnologie stealth, un singur motor, conceput atât pentru misiuni de superioritate aeriană, cât și de asalt.
Printre capabilitățile sale se numără și recunoaștere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară și război electronic. A fost proiectat de Lockheed Martin în parteneriat cu Northrop Grumman și BAE Systems.
Dezvoltarea aeronavei a fost fondată, în mare parte, de SUA, cu fonduri adiționale din partea aliaților: Regatul Unit, Canada, Australia, Italia, Norvegia, Danemarca, Țările de Jos și Turcia.
F-35 a avut zborul inaugural la data de 15 decembrie 2006, urmând ca mai apoi să intre în serviciu pe 31 iulie 2015 în Infanteria Marină a SUA (F-35B), 2 august 2016 în Forțele Aeriene ale SUA (F-35A) și 28 februarie 2019 în Forțele Navale ale SUA (F-35C).
Livrările de F-35 pentru Forțele Armate ale SUA sunt programate să se deruleze până în 2037.
Comentarii