Forțele Navale Române analizează în prezent o potențială achiziție de submarine, anunțată de curând de ministrul apărării, Mihai Fifor. În plus, ministrul vorbește și de cumpărarea a încă 40 de avioane F16.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat marţi că programul referitor la înzestrarea cu submarine se află în analiza forţelor navale, dar că achiziția va avea loc abia peste câțiva ani, transmite Agerpres.

„Programul referitor la submarine este în analiză, în momentul de faţă, la Forţele Navale Române. Se discută despre tipul de submarin pe care să-l putem avea în dotarea forţelor navale. Încă nu avem definitivată această analiză tehnică pe care ne-o dorim. Odată ce analiza tehnică va fi gata, paşii sunt următorii: vom merge, ca şi cu orice alt program major de înzestrare, în CSAT pentru a obţine aprobarea pe acest program major de înzestrare şi vom solicita, de asemenea, aprobarea Parlamentului pentru acest program major de înzestrare”, a spus Fifor, într-o conferinţă de presă organizată la sediul MApN.

Ministrul a reamintit că atunci când a vorbit de ideea achiziționării de submarine a spus că solicitarea este de a avea în dotare trei submarine. „Este un program pe termen mediu şi lung. În opinia noastră ar putea începe după 2020 o astfel de achiziţie, dar totul se face prin dialog competitiv, pentru că ne dorim ca lucrurile să se deruleze cât mai mult în favoarea statului român. Dialog competitiv înseamnă transparenţă maximă, respectarea prevederilor legale româneşti, dar şi europene şi, în ultimă instanţă, ne interesează foarte mult off-setul de la astfel de contracte, cum este de pildă cel de la corvete, unde off-setul va fi folosit pentru modernizarea fregatelor din dotarea Forţelor Navale Române”, a afirmat Fifor.

Pe de altă parte, România doreşte să completeze escadrila de F16 cu încă patru aeronave şi are în proiecţie achiziţionarea a încă 36 de astfel de aparate de zbor, a mai spus ministrul.

„Deocamdată este o discuţie pe care o avem cu Forţele Aeriene Române. Noi am dori să completăm în momentul de faţă escadrila pe care o avem de F16 cu încă patru aeronave. Şi încă o proiecţie de încă 36 de aeronave F16 pentru care am solicitat în SUA să ni se comunice dacă există posibilitatea să achiziţionăm de acolo. Deocamdată, aşteptăm răspuns, pentru că nu te duci să cumperi F16 de pe o zi pe alta”, a precizat Fifor.