Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au semnat luni seara acordul de formare a coaliției de guvernare.

UPDATE:

Consiliul Permanent al UDMR a aprobat luni seara persoanele desemnate pentru funcțiile de miniștri în viitorul Guvern Cîțu. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost validat pentru funcția de viceprim-ministru, Cseke Attila pentru funcția de ministru desemnat al dezvoltării, Tanczos Barna pentru funcția de ministru desemnat al mediului, apelor și pădurilor, iar Eduard Novak pentru funcția de ministru desemnat al tineretului și sportului, a anunțat UDMR.

+++

Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor au semnat acordul de guvernare 2020-2024, într-o ceremonie organizată la Palatul Parlamentului, la care a participat și premierul propus de coaliție, Florin Cîțu.

"Suntem hotărâți ca, în cel mai scurt timp, să dăm României un guvern responsabil, care să pună în practică un program de guvernare care să asigure creșterea calității vieții fiecărui român, modernizarea României", a afirmat președintele PNL, Ludovic Orban.

Copreședintele USR PLUS Dan Barna a precizat că mai sunt unele obiective ale Alianței care nu și-au găsit materializarea în programul de guvernare, dar pentru care se vor găsi "căi parlamentare de rezolvare".

"Acest program este rezultatul unui compromis responsabil pentru viitorul României", a punctat Barna, care și-a exprimat încrederea că există o șansă reală să existe un guvern învestit până la Crăciun.

"Coaliția este dovada unei maturități politice", a subliniat și Dacian Cioloș, copreședinte al USR PLUS. "Suntem conștienți că așteptările sunt foarte mari de la noi, de la această coaliție și parteneriat. Credem că acest parteneriat poate fi un moment de cotitură pentru România și un început de modernizare a țării", a afirmat el.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la rândul său, că România are nevoie de stabilitate politică. "Când a luat decizia să participe la coaliție, UDMR a fost conștientă că vom avea o misiune grea, extrem de dificilă, pentru că România este afectată de pandemie, trecem printr-o criză economică. Ne-am asumat o misiune, am format o majoritate parlamentară, pentru că în anii care urmează România are nevoie de stabilitate politică. A venit momentul să avem o guvernare stabilă, să existe predictibilitate. (...) Această coaliție este formată din oameni serioși, competenți, avem o viziune armonizată pentru ce avem de făcut în următorii ani", a spus Kelemen Hunor.

******

"Discuțiile din cadrul coaliției au continuat și astăzi (duminică - n.r. ), acoperind toate detaliile de program de guvernare și modul de lucru în coaliție. Acordul de coaliție va fi semnat de către liderii celor 3 formațiuni politice luni, 21 decembrie, în jurul orei 19.00, la Parlament", se arată într-un mesaj transmis de coaliție.

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un acord vineri pentru formarea Guvernului, cu Florin Cîțu propus pentru poziția de prim ministru. PNL va avea 9 ministere, USR - 6 și UDMR - 3, și vor fi și două poziții de vicepremier.

Cele trei formațiuni au ajuns vineri seara la un acord privind formarea unei coaliții de guvernare, după discuții de peste zece ore. Potrivit înțelegerii, postul de premier și cel de președinte al Camerei Deputaților vor reveni PNL, iar USR PLUS va propune un candidat pentru șefia Senatului.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus că PNL va avea nouă ministere în viitorul guvern: Apărare, Externe, Finanțe, Afaceri Interne, Educație, Energie, Agricultură, Cultură și Muncă.

USR PLUS va avea portofoliile de la Justiție, Transporturi, Sănătate, Fonduri Europene, Cercetare, Economie și Antreprenoriat. UDMR îi revine Dezvoltarea și Lucrările Publice, Mediul, precum și Tineret și Sport.