Deputatele REPER spun că vor face o informare către Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social prin care să sublinieze faptul că un proiect cu același obiect există deja pe parcursul legislativ.

Anul trecut pe 15 februarie, deputatele REPER Simina Tulbure (Diaspora) și Oana Cambera (Ilfov) au depus o inițiativă legislativă privind reforma în domeniul actelor de identitate care conține prevederi esențiale pentru românii din Diaspora, precum cărți electronice de identitate cu domiciliul în străinătate, posibilitatea solicitării acestor cărți electronice și la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României și stabilirea prin ordin de către Ministerul Afacerilor Interne a documentelor care fac dovada adresei de domiciliu.

Propunerea a fost adoptată de Senat cu 106/107 de voturi pentru în luna mai 2023. REPER spune că miercuri, USR, prin parlamentarii de Diaspora Iulian Lorincz și Radu Mihail, a depus o inițiativă legislativă ce copiază identic prevederile proiectului pentru cetățenii români din străinătate.

"Un an fără două zile mai târziu, foștii mei colegi, parlamentarii USR de Diaspora, au avut o idee nouă de propunere legislativă: cărți de identitate cu domiciliul în străinătate, cu exact aceleași prevederi ca în proiectul pe care l-am depus deja și a trecut de Senat. Nu poți fi plagiator și să strigi același lucru. Acesta este și unul dintre motivele pentru care am plecat. Multe discursuri goale de conținut, 0 acțiuni pentru Diaspora și în beneficiul milioanelor de cetățeni români de peste hotare. După ce urlă „hoții” în Parlament, cu proiectele și discursurile lor anti-plagiat... vorba aia, au fost prinși cu mâța-n sac.”, a declarat deputata de diaspora Simina Tulbure.

"Plagiatul a fost la nivel declarativ o acțiune permanent condamnată de către USR în mai multe contexte, inclusiv cu privire la acțiunile unor politicieni, partide și chiar proiecte de lege. Recent, în toamna anului 2023 partidul USR acuza acțiunea altor partide de a copia proiecte, spre exemplu PSD cu legea anti-păcănele: https://usr.ro/2023/09/07/usr-legea-anti-pacanele-a-psd-este-un-plagiat-dupa-o-initiativa-usr-blocata-la-camera-de-psd/", a transmis partidul lui Cioloș.

”Proiectul de lege pentru reforma actelor de identitate pe care l-am inițiat a fost votat anul trecut în comisiile de raport, în unanimitate, inclusiv de USR. Am fost în plenul Senatului pentru a-l prezenta, iar liderul grupului parlamentar USR din Senat, senator de Diaspora, a luat el însuși cuvântul. Totuși, dacă colegii noștri au uitat, le reamintim că acest proiect se află deja la Camera Deputaților, care este cameră decizională, unde mai are nevoie de un vot pentru a ajunge în plen și deveni astfel lege, efort de susținere căruia se pot alătura. Altfel, nu ne rămâne decât să tragem concluzia că pentru USR contează mai mult capitalizarea politică pentru imaginea proprie, decât interesul cetățenilor români din Diaspora”, a declarat deputata Oana Cambera.

REPER este fondat de fostul președinte al USR, Dacian Cioloș, și alți 4 europarlamentari, după plecarea din USR în vara anului 2022.

Partidul este desprins din USR și este condus de către Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru, în calitate de copreședinți. Toți parlamentarii REPER au fost aleși în 2020 pe listele Alianței USR-PLUS.