Premierul Nicolae Ciucă a transmis luni că Guvernul va derula consultări cu mediul de afaceri și societatea civilă pentru a include inițiativele acestora în procesul național de aderare la OCDE.

Ciucă a convocat, la Palatul Victoria, Comitetul Interministerial pentru coordonarea aderării la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică - OCDE și a fost analizat stadiul pregătirii României în cadrul procesului de aderare, demarat oficial pe 28 iunie, după primirea Foii de parcurs adoptate de Consiliul miniștrilor OCDE, anunță Executivu.

Una dintre principalele teme vizează elaborarea Memorandumului inițial pentru asumarea standardelor practicate de organizația ai cărei membri dețin 70% din producția și comerțul globale și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

Premierul României a dispus ca toate instituțiile cu atribuții în domeniu să își asume responsabilitățile ce le revin în procesul de aderare, atât prin elaborarea cadrului normativ adecvat, cât, mai ales, prin aplicarea reformelor. În acest sens, prim-ministrul a subliniat importanța corelării demersurilor cu cele de implementare a reformelor din PNRR. 

"Folosind  procedurile de lucru care sunt deja standarde recunoscute la nivelul partenerilor din statele dezvoltate, vom putea oferi  cetățenilor noștri o mai bună funcționare a instituțiilor publice, iar mediului de afaceri un cadru mai predictibil. Aderarea la OCDE va dinamiza ritmul atragerii de investiții străine, crescând nivelul nostru de credibilitate și atractivitate. Guvernul va derula în acest sens o serie de consultări cu mediul de afaceri și societatea civilă pentru a include propunerile și inițiativele acestora în procesul național de aderare la OCDE”, a declarat Nicolae Ciucă.

+++

Foaia de Parcurs fixează termenii, condițiile și etapele procesului de aderare a României la Organizație și urmărește alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OCDE. Documentul menționează comitetele sectoriale care vor evalua conformitatea cu legislația și practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum și maniera în care se vor desfășura discuțiile de aderare cu autoritățile române.

Aceasta accentuează importanța valorilor comune, a viziunii și a priorităților împărtășite cu Organizația, ca elemente esențiale pe întreaga durată a procesului de aderare, inclusiv în etapa finală a obținerii statutului de membru OCDE. 

Adoptarea Foii de Parcurs reprezintă o etapă-cheie în procesul de alăturare a României la OCDE, un obiectiv important al politicii noastre externe, care consolidează perspectiva continuării pe o traiectorie a progresului și dezvoltării economice.