Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA, a remarcat, într-o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, progresele ”substanțiale” înregistrate de România în domeniul reformei justiției și combaterii corupției.

În cadrul întrevederii, cei doi au subliniat caracterul privilegiat al relațiilor bilaterale româno-americane, reiterând hotărârea de a consolida în continuare, pe toate dimensiunile, Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Totodată, președintele Klaus Iohannis și Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA  pentru afaceri europene și eurasiatice, au avut și un schimb de vederi ”aprofundat” pe tema evoluțiilor din vecinătatea estică a Uniunii Europene.

”Cei doi oficiali s-au arătat preocupați de situația din Republica Moldova și au subliniat necesitatea continuării procesului de reformă și a parcursului european al țării”, potrivit comunicatului.

O altă temă discutată a fost situația din Ucraina, care are un impact negativ direct asupra securității regionale.

Sosită duminică seara la București, Victoria Nuland a avut o întâlnire informală și cu premierul Dacian Cioloș, care, printre altele, i-a prezentat prioritățile guvernului.

Totodată, Nuland s-a întâlnit și cu ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

Potrivit unui comunicat al MApN, cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile de securitate regională, inclusiv cele din zona Mării Negre.

Ministrul Apărării a apreciat că ”păstrarea ritmului de implementare a Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO (Readiness Action Plan/ RAP) reprezintă o prioritate în efortul aliat de adaptare la noile realități din mediul de securitate global”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, Victoria Nuland s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, săptămâna trecută, în Lituania, în marja reuniunii informale pe teme de politică externă și securitate "Snow Meeting".

”E o plăcere să vă primesc. A trecut exact un an de când ne-am întâlnit în același loc. Unele lucruri s-au schimbat în bine, altele mai puțin și mă bucur că avem oportunitatea să discutăm unele dintre aceste lucruri", a spus șeful statului, în debutul întâlnirii.

Iohannis s-a referit la ultima vizită a Victoriei Nuland, care a avut loc pe 14 ianuarie 2015.

Oficialul american a fost în România și în 10-11 ianuarie 2014.