Rise Project continuă investigația asupra relațiilor de afaceri ale familiei lui Liviu Dragnea și developează filmul banilor intrați în conturile Tel Drum și ale altor firme controlate de apropiați ai liderului PSD.

Tel Drum a înghițit în ultimii zece ani peste 2 miliarde de lei de la buget. Adică peste 80 la sută din încasările totale ale corporației, scrie Rise Project. Cele mai multe contracte publice au fost câștigate în Teleorman, o bună parte chiar de la instituțiile din subordinea lui Dragnea, Consiliul Județean sau primăriile PSD.

Relația lui Dragnea cu primarii care au băgat bani în Tel Drum a fost constant strânsă. Au făcut chefuri, s-au dus împreună la vânătoare și la tăiat de panglici. O arată inclusiv interceptările din dosarul „Referendumul”, în care liderul PSD a fost condamnat pentru frauda electorală din 2012, se arată în materialul publicat de jurnaliștii Rise Project.

Tel Drum și firmele agreate, toate interconectate, au creat un mediu paralel de afaceri în sud-estul țării. Banii vin de la stat și rulează în industriile locale generate de activitățile Tel Drum: asfaltări, imobiliare, agricultură, zootehnie, vânătoare, media și alimentație publică.
Trăiește toată lumea din Tel Drum – familia Dragnea, cumnații, cumetrii, șoferii lor, fruntași din filiala PSD și oameni-cheie din instituții. Fiecare are acces la o felie. Firmele lor își livrează reciproc servicii sau materie primă, lucrează în tandem sau subantrepriză, se împrumută între ele, girează una pentru alta, iar unele au logistică și sedii comune.

Înrudiți în afaceri

Ștefan Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, controlează o importantă afacere agricolă, care include o fermă de porci, dar și terenuri arabile și păduri. Firmele controlate de Dragnea Jr fac tranzacții de zeci de milioane de lei cu Tel Drum.

Florinel Marinaș, cumnatul liderului PSD, este căsătorit cu sora Bombonicăi Dragnea, fosta soție a șefului Camerei Deputaților și a preluat pe numele lui afaceri ale politicianului.

Marian Fișcuci, prieten din copilărie al lui Liviu Dragnea și donator constant la PSD, a fost un timp proprietar al Tel Drum, societate preluată chiar de la Consiliul Județean Teleorman, pe vremea când era condus de Liviu Dragnea. În paralel, era asociat direct cu Bombonica Dragnea într-un hotel din Turnu Măgurele.

Adrian Simionescu, fost deputat, președinte PSD Teleorman și vice la Consiliul Județean Teleorman, este cumnatul lui Marian Fișcuci.

Petre Pitiș, director general al Tel Drum, partener de vânătoare cu Dragnea Senior și de afaceri cu Dragnea Junior.

O parte din banii încasați de prietenii și rudele lui Liviu Dragnea de la Tel Drum sau alte firme ale grupului au intrat în conturile PSD și au fost folosiți în campanile electorale ale partidului.

Citiți investigația completă pe site-ul Rise Project.