Călin Popescu Tăriceanu nu a mai așteptat ca grupul european ALDE să-i excludă partidul, după disputele cu Guy Verhofstadt și rezultatul de la alegerile europarlamentare.

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților din România (ALDE), partid condus de șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a retras din familia europeană a liberalilor, au confirmat surse politice pentru HotNews.

Mai multe partide europene din grupul ALDE - Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa - au cerut excluderea partidului din România din cauza schimbărilor aduse de coaliția de guvernare din România asupra legilor justiției și codurilor penale. 

Grupul ALDE din Parlamentul European a exclus ALDE România la începutul lunii aprilie, a spus Guy Verhofstadt, liderul de grup, care a adăugat că așteaptă ca și partidul european să ia o decizie similară. Problema excluderii ALDE România din familia europeană urma să se regăsească pe agenda întâlnirii statutare a ALDE, din 28 iunie, în Elveția.

Dar partidul lui Călin Popescu Tăriceanu nu a mai așteptat această întâlnire, în contextul în care grupul ALDE a anunțat recent că va colabora cu eurodeputații Alianței 2020 USR PLUS și ai platformei promovate de președintele francez Emmanuel Macron și va fi redenumit ALDE/Renaissance/USR-PLUS.

Despre retragerea ALDE a scris pe Facebook Alin Cristian Mituța, membru al Consiliului Național al PLUS.

„ALDE România nu mai este membru al partidului ALDE european, după ce nu a mai așteptat decizia iminentă de a fi exclus, retrăgându-se de bunăvoie. Așteptăm cu interes și decizia Socialiștilor europeni în legătură cu PSD, cu care au înghețat relațiile înainte de alegeri, dar și decizia PPE legată de iliberalii de la Fidesz”, a scris el.

„La fel ca România, Europa are nevoie să înceapă să-și construiască viitorul pe curat. Noi, USR PLUS, asta facem deja construind un nou grup politic care să revigoreze proiectul european și să-l scoată din stagnarea în care se află de mulți ani. Pentru prima dată de la intrarea în UE avem șansa de a conta cu adevărat în Europa”, a adăugat Mituța.

Norica Nicolai, prima pe lista ALDE România pentru europarlamentare, sugerează că retragerea a fost cauzată de atitudinea lui Guy Verhofstadt. Acesta a participat la ultimul miting de campanie al Alianței USR-PLUS, spunând că Europa este o comunitate a valorilor și principiilor precum democrația, libertatea, respectarea drepturilor cetățenilor, a statului de drept și a luptei anticorupției, valori care sunt în antiteză cu actualul Guvern PSD-ALDE. 

„Domnul Verhofstadt n-a respectat decât un anume tip de oportunism care nouă ne-a făcut foarte rău în campanie. A creat impresia că ALDE este exclus din Europa, ceea ce nu este adevărat, și atunci nu mai aveam de ce să mai stăm”, a spus Norica Nicolai, potrivit G4Media.

La alegerile de duminică, ALDE a obținut un scor sub pragul electoral de 5%, astfel că nu va trimite niciun deputat în Parlamentul European. În schimb, grupul ALDE, mulțumită alianței cu Renaissance și USR-PLUS, a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de parlamentari față de legislatua precedentă. Potrivit proiecțiilor, ALDE va avea 105 de eurodeputați, cu circa 40 mai mulți decât în Parlamentul care și-a încheiat mandatul.