Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus marți că parlamentarii formațiunii pe care o conduce au semnat moțiunea de cenzură, dar ALDE nu va intra la guvernare.

„Nu vom intra la guvernare. Probabil că PNL va trebui să facă un guvern minoritar și sigur că vor trebui să aibă loc discuții cu privire la ceea ce se angajează în continuare acest guvern care va trebui să primească votul în Parlament. (...) I-am rugat pe colegii mei să reflecteze la modul foarte serios cu privire la condițiile pe care noi le vom solicita de la viitorul guvern care va veni în Parlament să obțină votul de încredere”, a spus Tăriceanu, după ședința Biroului Politic Central al ALDE.

El a subliniat că, din punct de vedere al ALDE, „nu este realist scenariul unui guvern PSD-ALDE-PRO România”, transmite Agerpres.

Potrivit lui Tăriceanu, parlamentarii nu vor agrea o formulă care să conducă la alegeri anticipate.

Întrebat dacă prin formarea unui guvern minoritar PNL celelalte formațiuni care au semnat moțiunea de cenzură nu dau dovadă de lipsă de responsabilitate prin neasumarea guvernării, el a spus: „Există, în momentul de față, totuși, o anumită configurație a Parlamentului, rezultată din alegerile din 2016, dar în același timp există și o realitate politică, care s-a schimbat față de cea din alegerile din 2016 și care nu mai corespunde cu ceea ce avem ca raporturi între diferitele partide în Parlament. Atâta vreme cât există o nemulțumire publică foarte amplă, e bine să dăm posibilitatea democratic, unii dintre noi să ne dăm la o parte, și să permitem celor care doresc să își asume această responsabilitate în mod democratic să o facă”.

Liderul ALDE a reamintit că i-a cerut, în cursul lunii august, premierului Dăncilă „o resetare„ a coaliției și Guvernului, dar „răspunsurile neconvingătoare” au condus la ieșirea ALDE de la guvernare.

„În momentul în care ai indicii solide că nu ai susținerea necesară pentru a continua guvernarea, cum se întâmplă în acest moment - peste 70% din populație consideră că direcția în care merge țara este una greșită -, democratic este să te dai la o parte și să creezi posibilitatea unei noi formule democratice, care, sigur, se poate agrega în Parlament, pentru constituirea unei majorități și a unui nou guvern”, a arătat Călin Popescu-Tăriceanu.