Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale depusă de candidata USB la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand. Decizia instanței poate fi, însă, contestată.

Practic, judecătorii Curții Constituționale ar putea analiza încă o dată dacă alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin este conformă cu Constituția, după ce au respins, în luna mai, o contestație pe aceeași temă, depusă de jurnalistul Liviu Avram.

Judecătoria Sectorului 1 a admis, marți seară, cererea candidatei USB la Primăria Sectorului 1, care a contestat prevederile Legii electorale privind alegerea primarilor într-un singur tur. Dar și decizia instanței poate fi contestată cu apel în cinci zile de la pronunțare. 

Clotilde Armand a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a fost citată marți la Judecătoria Secorului 1, unde s-a judecat excepția de neconstituționalitate, ea invocând că un primar ales cu 10% din votanții înscriși pe liste nu poate fi reprezentativ, scrie news.ro

„Sunt foarte fericită să vă anunț că judecătorul a decis trimiterea către Curtea Constituțională a excepției invocate de noi. Adică, ne vom regăsi în fața Curții Constituționale pentru a explica faptul că legea, așa cum este, nu permite o reprezentativitate bună în alegeri. Este a doua oară când această problemă se găsește în fața Curții Constituționale, prima dată de către domnul Liviu Avram. Atunci a fost respinsă pentru că acesta nu avea calitate de candidat clasat pe locul doi. Eu acum mă găsesc în situația aceasta și sper că CCR va admite această excepție. Această excepție nu este retroactivă, este pentru viitor. Noi vrem ca alegerile să fie reprezentative, nu vrem ca partidele să foloseasca aceste alegeri așa cum le convine”, spune Clotilde Armand într-un mesaj video postat pe Facebook. 

În luna mai, Curtea Constituțională a judecat două excepții de neconstituționalitate ridicate de jurnalistul Liviu Avram, una dintre excepții vizând organizarea alegerilor într-un singur tur. Judecătorii CCR au respins atât excepțiile de neconstituționalitate privind impunerea unui număr minim de semnături pentru depunerea candidaturilor, cât și pe cele care contestau alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.