Biroul Electoral Central anunță că miercuri, ora 00.00, s-a încheiat perioada de depunere și înregistrare a candidaturilor la alegerile din 9 iunie pentru membrii din România în Parlamentul European.

Biroul Electoral Central urmează să se pronunțe privind admiterea sau respingerea candidaturilor depuse, după parcurgerea tuturor etapelor. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 199/2024 privind aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, termenul-limită pentru rămânerea definitivă a candidaturilor este data de 29 aprilie 2024.

15 formațiuni politice și șapte candidați independenți au depus listele cu semnături și candidați la BEC.

Lista partidelor care merg în alegerile europarlamentare este următoarea:

Alianța Electorală PSD PNL;

Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei;

Alianța România Socialistă;

Alianța AUR;

Partidul S.O.S. România;

Partidul Alternativa Dreaptă;

Partidul Diaspora Unită;

Partidul Umanist Social Liberal;

Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER);

Partidul Oamenilor Liberi;

Uniunea Democrată Maghiară din România;

12. Partidul România Mare;

Partidul Noua Românie;

Partidul Patrioților;

Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache.

Lista candidaților independenți în alegerile europarlamentare este următoarea:

Jurma Paul-Octavian;

Pîrvănescu Paula-Marinela;

Gheorghe Vlad-Dan;

Mustǎțea Ilie-Cătălin;

Ștefănuță Nicolae-Bogdǎnel;

Mîndru Petru;

Șoșoacă Dumitru-Silvestru.

+++

Alegerile europarlamentare au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. În urma alegerilor, Parlamentul European votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, și pentru a aproba întreaga echipă de comisari.

Cele mai recente alegeri, din mai 2019, au înregistrat o creștere semnificativă a prezenței la vot, care a ajuns la o medie de peste 50% la nivelul Uniunii. Parlamentul a organizat o campanie de informare imparțială, îndemnând cetățenii să voteze. Campania a condus la lansarea comunității Together.EU, cu scopul de a promova discuțiile privind viitorul democratic al Europei.

Deși există unele reguli comune privind alegerile, o serie de aspecte diferă de la o țară la alta, cum ar fi posibilitatea de a vota prin corespondență sau în străinătate.

Numărul de deputați aleși în fiecare țară depinde de dimensiunea populației, țările mai mici obținând mai multe locuri decât ar presupune proporționalitatea strictă. În prezent, numărul deputaților variază de la șase pentru Malta, Luxemburg și Cipru la 96 pentru Germania.

La alegeri participă partidele politice naționale, dar, odată aleși, majoritatea deputaților PE aleg să devină membri ai unui grup politic transnațional. Majoritatea partidelor naționale sunt afiliate la un partid politic european.