Un proiect de lege inițiat de PSD, PNL și ALDE privind prelungirea mandatelor aleșilor locali până la 1 noiembrie 2020 și cine stabilește data alegerilor locale a fost depus la Senat.

Astfel, proiectul prevede că mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului București, președinților de consilii județene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului București și consiliilor județene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.

Un alt aspect asupra cărora s-a căzut de acord între partide este acela ca data alegerilor locale să fie stabilită prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării, de către Parlament.

De asemenea, proiectul prevede că Guvernul stabilește, prin Hotărâre, la propunerea Autorității Electorale Permanente, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale. 

Un alt articol din lege arată că la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, pentru candidaturile la consiliul local și funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respective pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor prezenta câte o singură listă de susținători.

+++

Pe 3 iunie, actele normative care se referă la prelungirea mandatelor aleșilor, dar și cine stabilește data alegerilor au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională a României.

Totodată, pe 6 aprilie, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că alegerile locale se amână, iar mandatul aleșilor locali va fi prelungit printr-o Ordonanța de Urgență.

OUG a ajuns la Parlament pentru a fi aprobată, dar parlamentarii PSD, ALDE, UDMR și Pro România din Comisia juridică au modificat-o drastic. Ulterior, aceasta a fost declarată neconstituțională de către CCR.

Senatul a adoptat pe 15 aprilie un proiect de lege inițiat de PSD, ALDE, UDMR și Pro România prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali, iar data următoarelor alegeri să nu mai fie stabilită de Guvern, ci de Parlament.