Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege inițiat de UDMR prin care 27 septembrie a fost stabilită ca fiind data alegerilor locale.

Proiectul a primit 253 de voturi "pentru", două de voturi "împotrivă" și 36 de abțineri. PNL și USR s-au abținut de la vot. Liberalii au invocat faptul că proiectul Guvernului trebuia susținut și amendat în Comisii, în timp ce USR s-a abținut pentru că amendamentul privind desfășurarea votului pe parcursul a două zile a fost respins din nou.

O modificare importantă făcută la lege în Senat de PSD, păstrată și de deputați, este aceea prin care partidele pot folosi banii din subvenția de la stat în campania electorală. Acest lucru este interzis în prezent.

Art.13.- (1) La alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2020, prin derogare de la prevederile art.25 alin.(l) si (2) din Legea nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contributiile partidelor politice pentru campaiiia electorala prevazute la art.30 din Legea nr.334/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pot proveni si din sursa de finantare prevazuta la art.3 alin.(l) lit.d) din Legea nr.334/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) In cazul prevazut la alin.(l), prin derogare de la prevederile art.28 alin.(4) din Legea nr.334/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, fiecare partid politic utilizeaza cate un cont bancar distinct.

O altă modificare propusă de PSD și PMP le permite partidelor fără grup parlamentar să aibă reprezentanți în secțiile de votare.

Printr-un amendament al PSD s-a mărit  de la 10 la 20 de lei indemnizație de protocol pentru apă, cafea și gustări pentru fiecare zi de activitate, pentru membrii birourilor electorale, operatorii de calculator, personalul tehnic auxiliar, precum și personalul Ministerului Afacerilor Interne care aplică măsuri de menținere și asigurare a ordinii și liniștii publice la aceste birouri și la sediile Autorității Electorale Permanente.

Proiectul de lege poate fi consultat AICI.

+++

USR s-a abținut de la votul proiectului de lege și în Senat, după ce un amendament al USR privind desfășurarea alegerilor pe parcursul a două zile a fost respins.

Explicând votul senatorilor USR, Florina Presadă a amintit că în inconștiența lor, politicienii PSD si UDMR se joacă cu viața românilor și, că în timp ce pentru alegerile prezidențiale din 2019 ș i la referendumul organizat de PSD, pentru Liviu Dragnea, s-a putut organiza votul în mai multe zile, în plină pandemie, la alegerile locale, nu se poate.

Și PNL s-a abținut de la vot, iar senatoarea Alina Gorghiu a explicat gestul prin faptul că "PSD nu a putut să se dezmintă și a impus un text de lege care mai are și prevederi neinspirate, în afară de cele preluate copy-paste din proiectul de lege al Guvernului".

Guvernul a inițiat un proiect de lege similar, dar acesta a primit raport de respingere în Comisia juridică, ulterior fiind respins și prin vot de senatori.

+++

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat marți că perioada electorală aferentă alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu la data de 29 iulie 2020, urmând ca la data de 2 august 2020 să fie constituit Biroul Electoral Central.

De asemenea, perioada de depunere a candidaturilor urmează să se încheie la data de 18 august 2020, birourile electorale de circumscripție urmând să constate rămânerea definitivă a acestora la data de 24 august 2020.

În ceea ce privește alianțele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la același nivel, decât dintr-o singură alianță electorală. La alegerile locale din 2020, alianțele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020.