Biroul Politic Național al PNL, reunit sâmbătă într-o ședință la sediul central al partidului, a validat lista candidaților pentru alegerile locale, a anunțat președintele PNL, Ludovic Orban.

UPDATE

La finalul ședinței, Ludovic Orban a anunța validarea listei de candidați la funcțiile de primari în reședințele de județ și la șefia CJ-urilor.

"A validat colaborarea unei înțelegeri loiale cu partenerii de la USR PLUS și am validat candidații la primăriile de sector. La Primăria Capitalei am validat susținerea candidatului independent Nicușor Dan", a declarat Orban.

Orban a mai spus că este important că, după negocieri lungi, cele mai puternice forțe de dreapta și-au dat mână și sunt gata de a pune la dispoziția bucureștenilor "cele mai bune soluții".

"Obiectivul nostru este să venim cu toate soluțiile pregătite, iar eu cred că PNL-USR-PLUS reprezintă cea mai bună soluție pentru București. (...) PNL a purtat discuții cu mai mulți actori, cred că am arătat disponibilitatea noastră de a oferi cedări. Asta este formula pe care am găsit-o și sunt convins că vom câștiga alegerile", a mai explicat el, întrebat de ce PMP nu face parte din alianță.

Președintele USR, Dan Barna, și-a exprimat încrederea că proiectul pentru București, cu Nicușor Dan pentru Primăria București, va însemna reconstrucția Capitalei.

 
„De astăzi, Bucureștiul are opțiunea unui primar și a unei echipe, la nivelul primăriilor de sector, care într-adevăr să îndrepte acest oraș spre ceea ce înseamnă o capitală europeană. Este o oportunitate extraordinară, este un acord la care nu s-a ajuns ușor. Fiecare dintre partidele noastre a făcut sacrificii pentru a construi acest proiect și le mulțumesc colegilor care au făcut un pas în lateral înțelegând miza mai mare pe care o propunem astăzi. Sunt foarte sigur că punând aceste resurse împreună vom putea, în sfârșit, să reconstruim Bucureștiul chiar de astăzi”, a transmis Dan Barna.

Și președintele executiv PLUS, Dragoș Tudorache, a subliniat că, datorită echipei de profesioniști la primăriile de sector, Bucureștiul va avea soluții punctuale pentru toate problemele cetățenilor.
 
„Momentul politic pe care îl marcăm astăzi este, în primul rând, un moment politic de responsabilitate, o responsabilitate pe care noi, la PLUS, o avem față de electoratul din București. În al doilea rând, acest proiect politic pe care îl lansăm astăzi este despre principii de bună guvernare în administrația locală, cele care întotdeauna au fost ignorate. Nu este o înțelegere despre oameni și funcții, ci despre transparență. În al treilea rând, acest moment politic e despre oameni și soluții. Avem cea mai bună echipă de primari pentru sector, îl avem pe Nicușor Dan, îl avem pe Vlad Voiculescu și în spatele lor avem soluții punctuale pentru toate problemele Bucureștiului”, a subliniat Dragoș Tudorache.

+++

În București, după mai multe runde de negocieri între șeful PNL, Ludovic Orban, și șeful USR, Dan Barna, sectoarele 1, 2 și 4 revin Alianței, în timp ce sectoarele 3, 5 și 6 vor avea candidați de la PNL.

Astfel, Clotilde Armand candidează la Sectorul 1, Radu Mihaiu candidează la Sectorul 2, Adrian Moraru intră în  cursă la Primăria Sector 3, Simona Spătaru, la Sectorul 4, Cristian Băcanu, la Sectorul 5 și Ciprian Ciucu, la Sectorul 6.

De asemenea, în cazul unei victorii a lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, Vlad Voiculescu (PLUS) va fi numit viceprimar.

Actualul viceprimar al Sectorului 2, liberalul Dan Cristian Popescu, a fost scos din joc la presiunea USR-PLUS, care l-a acuzat că în ultimii 4 ani a fost de partea PSD.

Citește și: Alegeri locale: PSD și-a stabilit candidații în București

PMP a participat în mai multe rânduri la negocieri, dar în final partidul fondat de Traian Băsescu nu se va regăsi în alianța dintre PNL-USR-PLUS.

Secretarul general adjunct al PMP, Ioana Constantin, a scris vineri seară pe pagina ei de Facebook că motivul pentru care PMP s-a bătut pentru revenirea la 2 tururi de scrutin este că "nu au cum să decidă 4-5 politicieni ce partide pot sta la masă, ce candidați sunt mai buni, cine are șanse mai multe".

"Democrația înseamnă vot la urne, nu înțelegeri după bunul plac al unora. Ipocrizia nu mai are măsură în discuțiile despre candidaturile de la București. Un partid (USR) care l-a votat pe socrul lui Victor Ponta la Curtea de Conturi și care-și bea socata cu Ponta pe furiș încearcă acum să țină lecții de moralitate. Despre vremurile când Ponta și PSD/USL făceau praf statul de drept, când Constituția era terfelită ați uitat?!", a mai scris Constantin.

+++

Cele trei formațiuni politice au anunțat la finalul lunii februarie că îl susțin pe Nicușor Dan, fondatorul USR și fost lider al partidului, pentru cursa de la Primăria Capitalei.