Secțiile de votare pentru alegerile locale și europarlamentare s-au deschis duminică, începând cu ora 07:00, și rămân astfel până la ora 22:00. În cazuri excepționale, programul se poate prelungi până la ora 23:59.

PREZENȚA LA VOT LA EUROPARLAMENTARE ÎN TIMP REAL 

PREZENȚA LA VOT LA LOCALE ÎN TIMP REAL 

UPDATE

Ora 22:00 Prezența la urne la alegerile locale a fost de 49,95%, iar la europarlamentare - 51,12%, potrivit BEC.

Ora 21:25 Deși de regulă candidații fac declarații după anunțarea rezultatelor parțiale, Gabriela Firea a vorbit cu presa aflată în curtea sediuluI PSD din șoseaua Kiseleff înainte de ora 22:00, vizibil iritată.

MAI a transmis că, până la ora 20:00, au fost înregistrate 1.181 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni în legătură cu procesul electoral.

461 de sesizări nu s-au confirmat, iar 121 sunt in curs de verificare.

Șapte sesizări, care nu au fost de competența MAI, au fost transmise către alte autorități: 6 către Birourile Electorale competente și una către Autoritatea Electorală Permanentă.

Până la această oră, au fost întocmite 294 de dosare penale cu privire la  posibile infracțiuni. De asemenea, au fost aplicate 361 de sancțiuni contravenționale: 186 de amenzi de peste 200 de mii de lei și 175 de avertismente.

Polițiștii din județul Călărași efectuează cercetări după ce 3 persoane s-au prezentat la secția de votare și au constatat că pe numele lor existau cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale.

În Județul Prahova, doi cetățeni germani au solicitat să voteze atât pentru administrația publică locală, cât și pentru europarlamentare, deși nu aveau dreptul de a vota pentru alegerile europarlamentare. Acum sunt cercetați pentru fraudă la vot.

Polițiștii din Olt cercetează un candidat la Consiliul Local după ce a însoțit două persoane în cabina de vot. Acesta a susținut că a încercat să le ajute întrucât una era în vârstă, iar cealaltă nu știa să citească. A fost sancționat contravențional.

Polițiștii din Satu Mare au fost sesizați de către președintele unui birou electoral cu privire la faptul că o femeie s-a prezentat la secția de vot cu intenția de a vota a doua oară. A fost deschis dosar penal pentru tentativă la fraudă de vot.

Un bărbat din Suceava este cercetat după ce a fost văzut și oprit de membrii comisiei secției de votare în timp ce încerca să introducă în urna de vot două buletine pentru alegerea primarului.

Într-o secție din jud. Giurgiu mai multe persoane și-au adresat injurii. O persoană a fost sancționată pentru continuarea campaniei electorale, iar alte două pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Poliția municipiului Târgu Mureș a fost sesizată cu privire la faptul că mai multe autovehicule circulă pe drumurile publice, afișând mesaje electronice de încurajare a exercitării drepturilor electorale, alături de fotografia unui candidat. Polițiștii au identificat în trafic 3 astfel de vehicule, iar ca urmare a celor constatate au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 4.200 de lei. O persoană a fost condusă la Poliție pentru clarificarea situației sesizate.

Într-o secție de vot din Ilfov a fost depistat un bărbat care avea asupra lui un cuțit cu lama de aproximativ 16 cm. I s-a întocmit dosar pentru port de armă fără drept în spații rezervate procesului electoral.

În județul Dolj, polițiștii au întocmit dosar penal unui bărbat care s-a prezentat să voteze deși avea actul de identitate expirat. Față de operatorul care i-a permis să voteze fără să sesizeze că actul de identitate nu e valabil se efectuează cercetări pentru neglijență în serviciu.

Având în vedere numărul de sesizări privind persoane care și-au fotografiat buletinul de vot, atragem din nou atenția asupra faptului că alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între  600  și 1.000 de lei.

Persoanele despre care s-au primit astfel de sesizări au fost deja amendate.Până la acest moment, în context electoral, au fost înregistrate 34 de cazuri medicale. Într-unul dintre cazuri, la o secție de vot dintr-o localitate din județul Vaslui, o femeie în vârstă s-a dezechilibrat și a căzut în rigola de scurgere a apei pluviale, lovindu-se puternic la cap. Polițistul de frontieră, care asigura măsurile de protecție a secției de vot, a intervenit rapid și i-a acordat primul-ajutor până la sosirea ambulanței. Femeia a fost transportată în stare stabilă la spital.

Ora 21:00 Urnele mai sunt deschise o oră, până la 22:00.

Ora 20:47 Prezența la locale a trecut pragul psihologic de 50%, adică peste 9 milioane de oameni.

CNA a aplicat amenzi de 5.000 de lei pentru posturile Antena 3 CNN și Realitatea Plus.

În urma analizării monitorizărilor efectuate în timp real, la nivel central, regional și local, pentru prima parte a zilei alegerilor, Consiliul a constatat că, în general, radiodifuzorii au ținut cont de prevederile legislației privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale. S-au identificat totuși și câteva exceptii, față de care CNA a decis să aplice câte o amendă de 5.000 de lei posturilor:

- Antena 3 CNN pentru o știre despre un incident petrecut în Slatina, difuzată cu încălcarea prevederilor art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora "În cazul în care acuzațiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiții nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiași program în cadrul căruia s-au făcut acuzațiile. În situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt";

- Realitatea Plus pentru nerespectarea dispozițiilor art. 14 lit. a) raportate la cele ale art. 13 lit. b), precum și pentru încălcarea prevederilor art. 14 lit. c) din Decizia CNA nr. 150 din 3 aprilie 2024 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2024. În cadrul emisiunii "Tu decizi", Claudiu Giurgea a menționat că "trebuie să mergem cu toții să punem ștampila, să-i scoatem pe ăștia care ne-au furat până astăzi, cum zicea cineva mai devreme..."; de asemenea, la orele 11.58 și 12.59 a fost difuzat un spot electoral.

Totodată, în urma analizării rapoartelor întocmite pentru posturile din teritoriu, CNA a decis să atenționeze în scris Radio Campus din Slobozia, Campus TV din Buzău și Antena 3 Constanța.

Ora 18:33 Până la 18:00, în străinătate au votat 153.058 de alegători, cu aproape 60% mai puțini decât în 2019.

Ora 18:15 Monica Dajbog, purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, a precizat că, până la ora 17:00, au fost primite 722 de sesizări referitoare la posibile încălcări ale legii: 273 nu s-au confirmat, iar 86 sunt în curs de verificare.

În urma sesizărilor au fost aplicate 226 de sancțiuni contravenționale: 112 avertismente și 114 amenzi în valoare de peste 126 de mii de lei. Polițiștii efectuează în prezent cercetări cu privire la săvârșirea a 165 de posibile infracțiuni, săvârșite de la începerea procesului de vot. 

Polițiștii orașului Voluntari au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că, în localitatea ilfoveană Ștefăneștii de Jos, un bărbat care se deplasa cu un autoturism împarte sume de bani mai multor persoane, în context electoral. Polițiștii au descoperit în autoturismul bărbatului respectiv sume de bani precum și liste ce conțin numele și prenumele unor persoane. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor.

Polițiștii prahoveni au fost sesizați cu privire la faptul că membra unui birou electoral al unei secții de votare a înmânat mai puține buletine de vot decât cele prevăzute, pentru un număr de 10 persoane. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

În Craiova, județul Dolj, polițiștii au fost sesizați prin intermediul numărului unic de urgențe 112 cu privire la faptul că un observator al unei formațiuni politice a fost lovit de reprezentanți ai altei formațiuni politice, pe o stradă din localitate, pe fondul unei discuții contradictorii spontane. A fost întocmit dosar penal pentru lovire sau alte violențe.

Polițiștii dintr-o localitate din județul Botoșani, au fost sesizați cu privire la faptul că la un restaurant situat la mai puțin de 500 de metri de o secție de votare se comercializează și se consumă băuturi alcoolice. Sesizarea s-a confirmat, în acest caz fiind aplicată o amendă de 2.200 lei.

În județul Suceava, președinta secției de votare a sesizat faptul că din biroul electoral al secției face parte fratele unuia dintre candidații la alegerile  pentru Consiliul Local. Anterior, membrul respectiv a depus o declarație tipizată în care a precizat faptul că nu se află în nicio situație de incompatibilitate. După sesizarea de azi a președintei, bărbatul a făcut cerere de retragere din biroul electoral, motivând că a interpretat greșit prevederile legale care îi interziceau să facă parte din biroul electoral.  Polițiștii au întocmit dosar penal pentru fals în declarații.

Polițiștii dintr-un oraș din jud. Galați au fost informați că un bărbat a postat astăzi pe o rețea de socializare o postare, prin care face campanie electorală în favoarea unui candidat.  A fost amendat cu 1.400 lei.7.

Într-o localitate din Timiș, un membru din cadrul biroului electoral al secției de votare a sesizat faptul că doi alegători au primit buletine de vot deja ștampilate. Președintele biroului electoral a anulat buletinele de vot. Polițiștii au întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de falsificare a documentelor și evidențelor electorale.

În contextul desfășurării procesului electoral, au fost înregistrate 27 de cazuri medicale, în 17 dintre situații fiind nevoie de transport la spital.

De asemenea, la o secție de votare din jud. Hunedoara s-a întrerupt procesul de vot din cauza unei întreruperi a alimentării cu energie electrică. 

Ora 17:57 Procentul la locale a sărit de 40%, adică peste 7,2 milioane de români s-au dus deja la urne. 

Ora 18:00 ”Prezența mai mare la europarlamentarele de azi față de cele precedente se datorează unei mobilizări mai mari a publicului vârstnic, cumva natural având în vederea suprapunerea de acum a europarlamentarelor cu localele”, consideră sociologul Barbu Mateescu.


Ora 17:35 Până la 17:00 au votat 36,48% pentru europarlamentare, adică 6.573.019 de români.

La alegerile locale, prezența e puțin mai mică - 35,06% (6.340.012). 

Ora 16:19 Prezența la vot nu mai crește atât de rapid ca în primele ore ale dimineații. 

Ora 16:00 Expert Forum spune că, până la ora 14:00, organizațiile membre ale Coaliției VotCorect au identificat nerereguli în cadrul procesului electoral care țin de nerespectarea procedurilor electorale, înțelegerea limitată a procedurilor de vot, interzicerea accesului observatorilor acreditați în secții de votare, presiune pusă pe alegători, implicarea directă a observatorilor acreditați de alte organizații în procesul electoral, continuarea campaniei electorale. 

Una dintre problemele cel mai des întâlnite a fost confuzia legată de modalitatea în care se votează la cele două tipuri de scrutin, precum și cu privire la secțiile de votare în care își exercita dreptul de vot alegătorii. În unele cazuri, alegătorilor li s-a limitat dreptul la vot din cauza neînțelegerii procedurilor și aplicării defectuoase a normelor legale. În unele cazuri, alegătorii nu au fost lăsați să voteze la europarlamentare în afara localității de domiciliu. BEC Curtea de Argeș a instruit presedinții de sectie să nu permită membrilor biroului care lucrează să voteze chiar dacă sunt arondați în aceeași localitate. 

Accesul observatorilor a fost limitat în mai multe secții din motive care țin de aplicarea abuzivă a legislației de către membrii birourilor electorale. Accesul a fost interzis, printre altele, în secții din Recea (MM), Crasna (GJ - 367), Sector 4 (833), Chiajna (IF – 170, 171), Vâlcea, Iasi (126), Sector 1 (39, 164), Sector 2 (355), Palanca (GR - 117). Deși organizarea a fost în general bună, au existat mai multe sesizări legate de lipsa tușierelor în cabinele de vot. Au fost semnalate nereguli generate de modul în care au fost primite buletinele de vot în mai multe secții de votare, adică grupate mai multe buletine de vot pentru aceeași funcție. În mai multe secții de votare alegătorii au primit mai multe buletine de același tip. În acest context, este posibil ca unele buletine de votare să fie anulate întrucât nu au ștampila de control a secției de votare aplicată corespunzător.

De exemplu, alegătorii din sectia 85 Galați primeau câte două buletine pentru consiliul local și niciunul pentru consiliul județean. Într-o secție din București un alegător a sesizat că a primit buletine pentru primarul general, iar altul că a primit 2 buletine pentru consiliul general și niciunul pentru europarlamentare. La secția 37 din Ploiești au fost primite mai multe buletine pentru consiliul județean, care au fost anulate (4 buletine aparținând 2 alegători).

În Brebu Nou (CS) aproximativ 25 de persoane care conform relatării nu sunt cunoscute în comunitate au votat în grupuri de câte 5 cu cărții de identitate provizorii. Brebu Nou este una dintre localitățile în care s-au tipărit buletine de vot suplimentare conform unei decizii BEC emise vineri, ca urmare a unui număr semnificativ de vize de reședință obținute în localitate. Reamintim că Expert Forum a solicitat Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor pe 17 aprilie statistici privind reședințele stabilite și nu a primit răspuns până în acest moment, în ciuda mai multor convorbiri telefonice cu reprezentanții DGEP ca acestea să ne fie furnizate.

Presiuni asupra alegătorilor au fost raportate în Rozavlea (MM), Năvodari (CTA), iar influențarea alegătorilor de un candidat la Periș (IF). În comuna Simian un alegător a raportat faptul că a fost presat să voteze cu un anumite partid.  

n Mogoșoaia (IF) și în secțiile 98 și 99 din Ploiești (PH) observatori ai organizației Millenium for Human Rights s-au implicat direct și activ în procesul electoral.Au fost raportate mai multe cazuri în care alegătorii au primit buletine marcate cu ștampila VOTAT, incluzând secțiile 329 (sector 2) și Codreni (Botoșani). 

Continuarea campaniei electorale a fost raportată în cazul candidatului PUSL la Primăria Municipiului București Cristian Popescu Piedone, care a exprimat public îndemnul de a fi votat, contrar legii - a fost depusă o sesizare la Biroul Electoral al Sectorului 5. De asemenea, am primit numeroase raportări privind continuarea campaniei electorale de către candidați în mediul online. Au fost transmise sesizări legate de continuarea campaniei electorale prin SMS-uri (SOS România, PSD).

Observatorii au evaluat procedura de deschidere ca bună și foarte bună în peste 95% din secțiile observate. Secțiile de votare s-au deschis la timp, cu excepția a doar 9 din 262 raportate. Observatorii au semnalat și prezența persoanelor neautorizate în timpul deschiderii într-o proporție îngrijorătoare (25 din 258 secții raportate); în 7 in 260 secții raportate, persoane neautorizate au intervenit în procesul de deschidere a secției.

Persoane neautorizate s-au întâlnit și în timpul votării în 17 din 388 secții vizitate. Observatorii au semnalat frecvent tensiune și agitație (în aproape 10% din raportări). Sistemul SIMPV a fost funcțional în marea majoritate a secțiilor, cu foarte puține excepții. Din 320 de secții în care observatorii au stat suficient timp pentru a le evalua, procedura de votare a fost considerată bună și foarte bună în 298.

Expert Forum mai spune că în unele secții de votare încă se colectează date, ceea ce înseamnă că numărul total de răspunsuri poate fi diferit. De asemenea, unii observatori nu utilizează aplicația, iar datele nu sunt colectate în timp real. 

Ora 15:06 Dacă la alegerile locale au votat peste 30% dintre români, la alegerile europarlamentare s-au prezentat la urne circa 29%.

Ora 14:00 În întreaga țară au fost semnalate 312 incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea 114 nu s-au confirmat, iar 56 sunt în curs de verificare. Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. Au fost aplicate 87 de sancțiuni contravenționale: 42 de amenzi în valoare de peste 47.000 de lei și 45 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 65 de posibile infracțiuni.

La o secție de vot din județul Dolj, agentul de poliție aflat în serviciul de protecție a intervenit pentru menținerea ordinii publice, dat fiind faptul că se crease o stare de agitație din cauza aglomerației de la intrare. La un moment dat, unul dintre bărbații aflați în grup a devenit recalcitrant, fapt pentru care a fost nevoie de folosirea sprayul iritant lacrimogen.

Concubina bărbatului în cauză a profitat de situația creată și l-a mușcat de mână pe polițist, fără a fi nevoie de îngrijiri medicale. A fost informată unitatea de parchet competentă în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj, cele două persoane fiind în custodia polițiștilor. Totodată, a fost dispusă înlocuirea agentului de poliție din serviciul de protecție.

În Giurgiu, o persoană a sunat la 112 susținând că la o secție de votare, anumite persoane intră cu votanții în cabina de vot, în mod frecvent.

Din verificările efectuate de către polițiști, a rezultat faptul că aspectele sesizate nu se confirmă, iar persoana respectivă a fost sancționată cu amendă contravențională pentru apelarea abuzivă a numărului 112.

Polițiștii din jud. Satu Mare au fost sesizați de către președintele unei secții de votare despre faptul că un bărbat a sustras un buletin de vot. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Într-o localitate din jud. Vaslui, un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că a sfătuit alegătorii cum să voteze, la 300 de metri de secția de votare.

Polițiștii din Tecuci cercetează un bărbat pentru fraudă la vot după ce președintele secției de votare a observat că la ieșirea din cabinele de vot, bărbatul respectiv avea 7 buletine de vot, iar soția sa doar 3, deși intraseră în cabine fiecare cu câte 5 buletine. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că femeie respectivă i-ar fi dat soțului pe ascuns două buletine pentru a vota în locul ei, motivând că ea nu știe să citească.

În județul Vrancea, prin sistemul de prevenire a votului ilegal a fost generată o notificare, stabilindu-se că un cetățean italian, a votat folosind un document de identitate eliberat de autoritățile italiene, deși nu avea acest drept, întrucât permisul de ședere în țara noastră era expirat. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.

Polițiști de la o secție rurală din Județul Constanța au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că un candidat la primărie i-ar fi oferit suma de 1.000 de lei pentru a-l vota. Pentru că ar fi refuzat, candidatul l-ar fi agresat fizic. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de corupere a alegătorilor și purtare abuzivă.

În județul Alba, un bărbat a sunat la 112 pentru a reclama faptul că la magazinul aflat vizavi de o secție de votare se oferă alimente cetățenilor în scop electoral.

Se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere a alegătorilor. Și în Caraș-Severin, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, aflat într-o mașină oprită în apropiere de o secție de vot, oferă bani alegătorilor. Polițiștii au găsit asupra bărbatului aproximativ 3.000 de lei precum și mai multe liste cu persoane de pe raza localității respective. A fost condus la secție și au fost întocmite acte procedurale pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor.

A fost înregistrat din păcate și un deces într-o secție de votare din județul Vâlcea. Un bărbat în vârstă de 45 de ani a făcut o criză de epilepsie și a intrat în Stop Cardio Respirator. În ciuda eforturilor echipelor medicale nu a putut fi salvat.

Ora 13:50 Prezența la alegerile locale a sărit de 25%, în timp ce la europarlamentare este aproape 25%.

Ora 13:20 Liderii Alianței Dreapta Unită trag un semnal de alarmă asupra tentativelor de fraudare a votului de către PSD-PNL.

Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat: „Este o zi importantă pentru democrația noastră, dar această sărbătoare este umbrită de acțiunile clare de fraudare a votului ale PSD-PNL. Avem semnale concrete că PSD-PNL încearcă să fraudeze pe scară largă. S-au găsit buletine de vot preștampilate cu PSD-PNL în multiple locații, inclusiv în Sectorul 2 din București, Râmnicu Sărat, Bistra în Alba, Constanța și multe altele. Nu vom permite ca PSD-PNL să fure viitorul acestei țări prin fraude electorale. Aceste manevre demonstrează că se tem de votul liber. 

Cerem autorităților să își facă datoria și să protejeze votul cetățenilor. Îi avertizez pe Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă că sunt direct responsabili pentru orice încercare de furt și denaturare a voinței românilor. Un stat democratic și european nu poate tolera furtul la vot.

Chem toți cetățenii să vină în număr cât mai mare la vot. Pentru fiecare vot preștampilat pe care ei îl introduc în urne, noi trebuie să ieșim cu sutele la vot”.

Eugen Tomac, președintele PMP, a adăugat: „Curg reclamații din întreaga țară, sunt mii de nereguli. Asistăm la un fenomen de fraudă masivă a acestor alegeri. Cetățenii români trebuie să știe că suntem pe cont propriu. Instituțiile statului sunt anesteziate, sunt confiscate și reacționează cu foarte mare întârziere. Prin urmare, le cerem tuturor să iasă la vot, iar în această seară să apere fiecare vot. Frauda masivă trebuie combătută prin participare la vot și apărarea fiecărui vot cinstit!”.

În toată țara au fost înregistrate abateri de la lege. Iată doar câteva exemple:   

Județul Cluj, Apahida, Secția 313 - Un cetățean a depus 32 de cereri pentru urna mobilă pentru persoane născute în jurul anului 1930, având deci 94 de ani. Întrebat de reprezentantul USR din secția de votare despre existența acelor persoane, solicitantul a retras documentele și a plecat.

Județul Ilfov, Ciorogârla, Secția 183 - 52 de cetățeni cu nume de proveniență asiatică, probabil angajați extracomunitari care nu au drept de vot la alegerile europarlamentare, toți cu aceeași adresă, pe lista complementară pentru europarlamentare.

La Râmnicu Sărat, un votant a găsit un buletin de vot gata ștampilat cu PSD.

La Bistra, în Alba, un votant a primit un buletin de vot gata ștampilat cu PNL.

În Filiași, în Dolj, un bărbat a primit 5 buletine de vot pentru votarea primarului. Motru, în Gorj, 7 perechi de buletine de vot pentru primar. La fel s-a întâmplat și într-o secție de votare din Constanța.

La Săcălaz, lângă Timișoara, un bărbat a primit un buletin de vot preștampilat cu AUR.

La secțiile de votare de la școlile gimnaziale nr. 13, 181 și 184 din Sectorul 1 s-au activat echipele PSD-PNL care aduc masiv oameni la vot.

Alba: O femeie care a votat la o secție din Câmpeni a reclamat că a primit un buletin de vot deja ștampilat. Poliția a deschis dosar penal

Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a subliniat: „În jurul secțiilor de votare, observăm prezența primarilor sau a reprezentanților acestora, care încearcă să influențeze alegătorii să voteze cu ei, continuând campania electorală într-un mod ilegal. Președinții birourilor secțiilor de votare refuză să îi îndepărteze pe cei care încalcă legea. De asemenea, există înțelegeri între primari și votanți, astfel încât aceștia din urmă sunt determinați să fotografieze buletinele de vot pentru a demonstra că au votat conform instrucțiunilor primarilor. Aceste practici sunt complet ilegale și trebuie sancționate.”

Cei trei lideri fac apel la implicare din partea tuturor cetățenilor pentru a apăra democrația și integritatea procesului electoral. „Frauda trebuie combătută prin prezența masivă la vot”, a conchis Cătălin Drulă. 

Ora 13:17 Luând în considerare unele informații recepționate de Biroul Electoral Central pentru alegeri, în ședința din data de 9 iunie, BEC a adoptat o circulară prin care a arătat că operatorii de sondaj de opinie la ieșirea de la urne au acces, în baza acreditării instituției pentru care lucrează, în imobilul în care este organizată secția de votare (inclusiv pe culoarele unităților de învățământ în care sunt organizate secții de votare), fără a avea acces în interiorul încăperii în care este organizată secția de vot.

Ora 12:41 UDMR a transmis că liderul formațiunii, Kelemen Hunor, a votat și el. 

"Am votat, astăzi, pentru a avea o voce și o reprezentare puternică în Parlamentul European, și pentru a avea o forță în autoritățile locale.Va fi o prezență foarte mare, avem nevoie de peste 500 de mii de voturi", a scris Kelemen Hunor pe pagina lui de Facebook.

Ora 12:37 Peste 20% dintre români au votat deja.

Ora 12:11 USR a transmis printr-un comunicat de presă că președintele formațiunii, Cătălin Drulă, a votat la ora 10.00 la Liceul „Tudor Vianu” din București.

„Am votat plin de speranță pentru o Românie modernă, pentru continuarea modernizării orașelor și localităților care sunt conduse onest și unde mafiile nu mai au acces, pentru un prim pas în 2024, un an complicat, către schimbare, către modernizare, către dreptate. Cel mai mare inamic al viitorului construcției unei națiuni sunt neîncrederea și dezamăgirea și astea mi se pare că s-au sădit în ultimii ani. Eu vin cu un mesaj de speranță, de construcție și de încredere. Pe încredere se poate construi viitorul unei țări”, a spus Drulă.

Ora 11:43 Prezența la urne atât la locale, cât și la europarlamentare a trecut de 16%.

Purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog, a prezentat la ora 11:00 informații despre modul de desfășurare a alegerilor din punct de vedere al ordinii publice și al sesizărilor privind posibile incidente electorale.

Astfel, de la momentul începerii procesului de vot, au fost înregistrate 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii, cu 37,6% mai puține față de incidentele sesizate până la aceeași oră la alegerile locale și parlamentare precedente. Dintre acestea, 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt în curs de verificare.

Până la acest moment, s-au întocmit dosare penale pentru 11 posibile infracțiuni.De asemenea, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale: 9 avertismente și 8 amenzi de 7.800 de lei.

Au fost primite mai multe sesizări despre nereguli cu privire la buletinele de vot: alegătorii ar fi primit buletine de vot gata ștampilate ori mai multe decât aveau dreptul, sau dimpotrivă, mai puține. Toate sesizările se verifică cu celeritate în vederea luării măsurilor legale.

De exemplu, într-o localitate din județul Dolj, un bărbat a semnalat faptul că locțiitorul președintelui secției de votare unde a mers să voteze i-a înmânat cinci buletine de vot pentru alegerea primarului orașului și două pentru alegerea președintelui Consiliului Județean. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Ploiești au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă se oferă sume de bani în scopul votării de către alegători a unui anumit candidat. Polițiștii continuă verificările în vederea stabilirii situației de fapt și luării măsurilor legale.
În județul Maramureș, un angajat al unei societăți comerciale a semnalat că la intrarea în serviciu i s-ar fi promis bani pentru a vota un anumit candidat la primărie. În speță, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

În jud. Caraș-Severin, un cetățean din Austria, care a renunțat la cetățenia română, a votat folosind un permis de ședere în țara noastră, sens în care s-a înregistrat dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de votare fără a avea acest drept.

În județul Tulcea, un cetățean a reclamat că în timp ce se afla într-o secție de votare i-a fost luat actul de identitate pentru a fi împiedicat să își exercite dreptul la vot. Din primele verificări a reieșit, că actul de identitate ar fi fost luat chiar de fratele reclamantului. I s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „împiedicarea exercitării drepturilor electorale”.

În Botoșani, un cetățean a încercat să voteze deși avea interdicție de a vota prin hotărâre judecătorească definitivă. Se fac cercetări pentru infracțiunea de fraudă la vot.

În județul Vrancea, un candidat a sesizat prin 112 că un reprezentant al unui alt partid, membru al biroului electoral al unei secții de votare oferă bani votanților. S-a stabilit că aspectele sesizate se confirmă în sensul că bărbatul respectiv a oferit suma de 50 lei unui votant în timp ce se afla în afara secției de votare, dar în interiorul imobilului în care funcționează această secție. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de coruperea alegătorilor.

Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 3 Poliție au fost sesizați de locțiitorul președintelui unei secții de votare din Sectorul 1 cu privire la faptul că, un bărbat ar fi realizat o fotografie în interiorul cabinei de votare.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că cele sesizate se confirmă, bărbatul susținând faptul că fotografia a fost realizată dintr-o eroare.

Prin sistemul de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal s-au primit 1.032 de semnalări, din care aproximativ 930 reprezintă validarea alegătorilor neînscriși în listele electorale. Din primele verificări, nu au reieșit probleme de fraudă la vot.

În mun. Constanța, pompierii au fost sesizați cu privire la faptul că în proximitatea a trei secții de votare se simte miros de gaz. S-au deplasat de urgență și au constatat că nu este niciun pericol, fiind de fapt o problemă cu canalizarea. Procesul de vot nu a fost afectat.

Ora 11:11 USR acuză că Primăria Iași nu a trimis liste suplimentare la una dintre cele mai mari secții de vot pentru studenți, secția 162 din campusul universitar. În anii trecuți, la această secție au votat mii de studenții din oraș.

La prima oră, studenții nu erau lăsați să voteze pentru că nu sunt liste suplimentare.

USR a cerut primăriei și prefecturii să nu își bată joc de votul tinerilor. 

Reprezentanții PNL din comuna Dobrotești din Dolj au depus plângere penală împotriva președintelui secției de votare nr 337 și a unui votant, întrucât în jurul orei 07.10, președintele secției de votare a înmânat votantului 5 buletine de vot pentru funcția de primar. În urma sesizării candidatului PNL, votarea s-a suspendat.

Reprezentanții PNL au solicitat BEJ înlocuirea imediată a acestuia.

Ora 11:06 În cadrul unei secții de votare din Sectorul 5, un bărbat a reclamat membrilor comisiei faptul că ar fi primit buletine de vot deja ștampilate.

Polițiștii din cadrul Secției 24 Poliție s-au deplasat cu operativitate la fața locului, iar în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, în cadrul secției de votare în cauză s-a prezentat o persoană care, în momentul exercitării dreptului de vot a aplicat ștampila pe un buletin, iar în urma acestei proceduri, țușul de pe primul buletin s-a imprimat pe următorul buletin de vot.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că cele sesizate nu se confirmă.

Ora 11:00 Candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a venit la vot alături de Marcel Ciolacu la o secție de votare din Sectorul 1.

După vot, Firea a spus că a votat cu gândul la oamenii din București și la cei care vor să aibă "parcuri curate, pe șantiere se lucrează, fluență în trafic și rezolvarea problemelor la termoficare".

Ora 10:50 USR a făcut cerere de suspendare a votului într-o secție de votare din București, după ce în Secția 190 continuă să apară buletine de vot gata ștampilate. 

În această dimineață, la Secția 190, a fost chemată poliția după ce au fost găsite 4 buletine gata ștampilate cu PSD-PNL. Primul buletin a fost descoperit chiar de un alegător, apoi alte 3 au fost găsite pe mesele reprezentanților PSD-PNL.

După ce polițiștii au făcut verificări, au permis reluarea procesului de vot. După plecarea polițiștilor, a mai fost descoperit un alt buletin gata ștampilat. Al cincilea. Din moment ce astfel de buletine de vot gata ștampilate tot apar în această secție, USR cere suspendarea procesului de vot acolo, până la normalizarea situației.

Ora 10:46 Peste 12% dintre români s-au dus la vot.

Ora 10:23 Prezența a trecut de 10% la locale și europarlamentare.

Ora 10:25 PSD Alba reclamă o tentativă de fraudă la Bistra: S-a găsit un buletin de vot în plus ștampilat pentru candidatul PNL.

Membrii secției de votare numărul 205 din Comuna Bistra au descoperit, duminică, în timpul procesului electoral un buletin de vot în plus deja ștampilat pentru candidatul PNL, actualul primar în funcție. A fost anunțată poliția pentru tentativă de fraudare a alegerilor locale de către persoane care susțin PNL.

Ora 10:22 Senatoarea Diana Șoșoacă a acuzat că s-au adus saci de voturi deja ștampilate, însă neregulile semnalate trebuie aduse la cunoștința autorităților.

Ora 10:15 Polițiști Secției 7 din București au găsit buletine de vot deja ștampilate într-o secție de votare din Sectorul 2. Un candidat la alegerile Consiliului General le-a spus polițiștilor că în incinta unei secții de votare din Sectorul 2 ar exista buletine de vot deja ștampilate.

Oamenii legii au confirmat sesizarea, potrivit unui comunicat al DGPMB.

Ora 10:11 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a votat cu soția sa.

Ora 10:05 Prezența la urne a trecut de 9%, adică peste 1,6 milioane de români s-au dus până acum la urne. Prezența în mediul rural, mai mare cu aproape 150.000 decât cea din mediul urban.

Ora 10:04 Fostul președintel Traian Băsescu a votat în București, afirmând, deși este interzisă propaganda electorală, că astăzi este șansa dreptei. Băsescu a mers la urne alături de Toni Grecu. fondator al grupului Divertis.

Ora 09:50 Prezența la vot a trecut de 8% la ambele scrutinuri.

Ora 09:30 Candidatul PNL la Primăria Capitalei, a ajuns la vot la secția organizată la Academia de Poliție. Când a băgat buletinele în urne, acesta și-a făcut cruce. 

"Am votat pentru viitor, schimbare, pentru toți bucureștenii care știu că acest oraș merită mult mai mult. Îi chem pe toți la vot și la finalul zilei vom avea cu toții de sărbătorit", a spus Burduja.

Ora 09:10 Peste un milion de români au votat până acum.

Ora 09:06 AUR spune că a constatat o serie de nereguli în procesul de votare, cele mai des întâlnite sunt cazurile în care într-un singur buletin de vot sunt introduse mai multe de același fel.Spre exemplu, în județul Ilfov, în comuna Chiajna, sunt oferite 3 buletine de vot în cel pentru alegerea primarului, iar în comuna Balotești 10 buletine tot în cel pentru alegerea primarului, după cum se poate vedea în video.

Președinții de secții de votare nu au vrut să oprească votarea, motiv pentru care colegii noștri au sunat la 112.

În județul Argeș, în localitățile Pitești și în Stolnici sunt oferite câte 3 - 5 buletine de vot în cel pentru primar.

În județul Galați, în localitatea Frumușița, s-au găsit ieri în interiorul unui buletin de vot între 2 și 5 buletine de vot de același fel.

Ora 09:09 Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a ajuns alături de soția sa la vot. Edilul a afirmat că a votat pentru "onestitate în viața publică" și "realism" și "împotriva mafiei imobiliare".

Nicușor Dan a îndemnat oamenii să iasă la vot, pentru că ei decid direcția în care va merge Capitala.

Ora 09:07 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la secția de votare de la Liceul Jean Monnet din București. După exercitarea dreptului, șeful statului a declarat în fața presei că "este o zi importantă, în care alegem pe cei care conduc comunitățile în care trăim și cei care ne reprezintă în PE".

"Eu am votat și vă invit pe toți să poftiți la vot. Este extrem de important", a spus Iohannis.

Ora 09:00 Prezența la urne se apropie de 5% atât la alegerile locale, cât și la europarlamentare.

Ora 08:50 În ultimele 24 de ore, au fost primite 665 de sesizări de incidente electorale, 14% fiind în curs de verificare, a transmis purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

67% dintre sesizări a fost despre continuarea campaniei electorale, 11% au fost despre posibile fapte de corupere a alegătorilor, iar restul au privit alte tipuri de fapte. Au fost aplicate 97 de amenzi, în valoare de peste 100 de mii de lei și 242 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea a 107 posibile infracțiuni.

Ora 08:30 Liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, a votat la Școala Gimnazială nr. 1 din Dobroești, de unde a transmis oamenilor că, dacă tot vin la vot, să voteze și la europarlamentare.

Ora 08:27 Prezența a trecut de 3% la alegerile locale și europarlamentare. La locale, în prima oră au votat 2,02% dintre români. Comparativ cu 2020, în prima ora votaseră doar 1,86% dintre alegători.

Ora 08:20 Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a votat alături de candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 1, George Tuță.

Ora 08:13 Eurodeputatul Dacian Cioloș a votat la Zalău și a precizat că a votat "pentru oameni competenți și muncitori".

"Acesta e mesajul meu principal: oameni buni, hai la vot", a spus Cioloș.

Ora 08:15 Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a votat la Școala Gimnazială nr. 5 „Episcop Dionisie Romano” din Buzău.

Acesta a declarat în fața presei că a votat pentru "o echipă valoroasă", care a știut să implementeze proiecte, mai ales europene.

"Am votat românește, pentru o voce puternică în PE (...), am votat pentru investiții, autostrăzi, școli, spitale, reindustrializarea României", a mai adăugat liderul PSD.


Ora 08:01 Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a votat la Grădinița nr. 3, din comuna Balotești, județul Ilfov.

"Am votat pentru dezvoltarea României, pentru o viață  mai bună, pentru siguranța românilor, păstrarea valorilor, credinței și tot ceea ce înseamnă identitatea noastră", a spus Ciucă.

El a mai adăugat că este un moment decisiv în care "trebuie să ne implicăm în viitorul nostru, care poate fi al dezvoltării sau al stagnării și haosului".


Ora 08:00 Prezența la urne a trecut de 2% atât la alegerile locale, cât și la europarlamentare.

Ora 07:30 Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a declarat, la intrarea în secția de votare, că el reprezintă realitatea și normalitatea. Și liderul partidului extremist AUR, George Simion, a votat la Liceul „Gheorghe Lazăr din București”, iar apoi pleacă în Vrancea, pentru a vota la alegerile locale.

Ora 07:00 Biroul Electoral Central a acreditat mai multe institute pentru a realiza sondaje de opinie la ieșirea de la urne (exit-poll). La nivel național vor realiza sondaje Centrul de Sociologie Urbană și Regională CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, Sodiso Research SRL, Megatronic World Productions SRL și Arhetip Development SRL.

+++

La alegerile locale, alegătorul poate vota doar în comuna, orașul, municipiul sau sectorul unde are domiciliul sau reședința. Alegătorul care nu se află în comuna, orașul sau municipiul unde are domiciliul sau reședința nu poate vota la alegerile locale.

Chiar dacă alegătorul se află într-o altă comună, alt oraș sau alt municipiu din același județ în care este situată localitatea unde are domiciliul sau reședința, acesta nu poate vota doar pentru consiliul județean sau doar pentru președintele consiliului județean.

Alegătorul care nu se află în sectorul municipiului București unde are domiciliul sau reședința nu poate vota la alegerile locale. Chiar dacă alegătorul are domiciliul sau reședința în municipiul București, dacă se află în alt sector, acesta nu poate vota doar pentru Consiliul General al Muncipiului București sau doar pentru primarul general.

La alegerile locale, dacă membrii biroului electoral al secției de votare, operatorul de calculator al secției de votare și persoanele însărcinate cu menținerea ordinii își desfășoară activitatea la o secție de votare aflată în altă comună, alt oraș, alt municipiu sau alt sector al municipiului București decât cele în care au domiciliul sau reședința, nu vor putea vota.

În țară sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare, dintre care 7% (1.289) se află în  București, 9% (1.782) la orașe, 27% (5.186) în alte municipii și 57% (10.698) în comune.

Alegerile europarlamentare

La alegerile pentru Parlamentul European, cu excepția categoriilor de persoane de mai sus, a celor care solicită urna specială (mobilă) și a celor cu mobilitate redusă, alegătorii care se află în comuna, orașul sau municipiul în care au domiciliul nu pot vota la o altă secție de votare decât cea la care sunt arondați.

Și în cazul alegătorilor cu domiciliul în municipiul București, aceștia nu pot vota la alegerile pentru Parlamentul European la o altă secție de votare decât cea la care sunt arondați, chiar dacă se află în alt sector decât cel în care au domiciliul.

Astfel, la alegerile pentru Parlamentul European, pot vota la orice secție de votare din țară doar alegătorii care nu se află în comuna, orașul, municipiul sau sectorul în care au domiciliul.

La alegerile pentru Parlamentul European, membrii biroului electoral al secției de votare, operatorul de calculator al secției de votare și persoanele însărcinate cu menținerea ordinii pot vota la secția de votare unde își desfășoară activitatea.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota la orice secție din țară la alegerile pentru Parlamentul European, însă la alegerile locale vor vota doar în localitatea/sectorul de reședință.

În oricare dintre situațiile de mai sus, alegătorii pot vota în localitatea/sectorul de reședință doar dacă aceasta a fost stabilită anterior datei de 11 aprilie 2024.

Votul în Diaspora

În acest an, MAE organizează, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, 915 secții de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, mai mult decât dublu față de secțiile organizate la alegerile europarlamentare din 2019.

Lista secțiilor de votare din străinătate poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secțiunea dedicată alegerilor europarlamentare (https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/lista_sectiilor_de_votare_9_iunie_2024_site_mae.pdf).

La alegerile europarlamentare din 9 iunie cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

La scrutinul din 9 iunie, votarea va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora 22:00. Alegătorii care se află la ora 22:00 la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

EUROPA ALEGE: Update de la alegerile europene din cele 27 de state membre

Mai mult pe EurActiv »