PSD, ALDE și UDMR au depus un proiect de lege pe care îl vor adopta în regim de urgență și prin care se vrea ca Parlamentul să stabilească data alegerilor parlamentare, nu Guvernul.

Proiectul de lege are doar trei semnatari - șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu, șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și UDMR-istul Cseke Attila.

Astfel, inițiatorii arată în expunerea de motive că data limita pentru organizarea urmatoarelor alegeri parlamentare să fie 15 martie 2021. Tot în expunerea de motive se arată că acestea nu pot fi organizate mai repede de 6 decembrie 2020.

Așadar, stabilirea datei alegerilor parlamentare "comportă o marjă largă de apreciere", aceasta fiind lăsată în competența Guvernului.

"Un argument în plus este acela că potrivit Legii nr. 84/2020, mandatele autoritaților locale vor expira în data de 1 noiembrie 2020. Întrucat alegerile locale trebuie să se desfașoare înaintea datei de 1 noiembrie 2020, rezultă că perioada electorală aferentă alegerilor locale se va suprapune cu cea aferentă alegerilor parlamentare, ceea ce va genera dificultăți pentru autoritățile insărcinate cu organizarea scrutinelor, precum și o posibilă stare de confuzie în rândul electoratului", mai spun inițiatorii.

O altă prevedere dorită de cele trei partide propune ca perioada electorală să fie de cel mult 60 de zile, iar termenele electorale să fie reduse la jumatate. Totuși, termenul pentru depunerea candidaturilor în circumscripțiile electorale din țară și durata campaniei electorale fiind exceptate.

Prin această mișcare, PSD, ALDE și UDMR vor să împiedice organizarea alegerilor locale și parlamentare în același timp. Un demers similar a fost făcută în Parlament, cu susținerea Pro România, ca data alegerilor locale să nu fie stabilită de Guvern, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, ci tot de Parlament.

Cele două Camere ale Parlamentului se află în sesiune extraordinară până pe 31 iulie, iar dată fiind majoritatea de care su bucură PSD în Senat și în Camera Deputaților, proiectul ar putea fi votat până la finalul lunii.