Senatul și Camera Deputaților au adoptat legea depusă de PSD, ALDE și UDMR prin care Parlamentul urmează să stabilească data alegerilor parlamentare, nu Guvernul.

Inițiativa a primit 89 de voturi "pentru", 39 "împotrivă" și o abținere la Senat, în timp ce au votat "pentru" 180 de deputați, 26 "împotrivă", iar 61 s-au abținut.

PNL și USR au votat împotriva legii. Pro România a votat favorabil, dar a cerut amânarea alegerilor locale și parlamentare din cauza creșterii numărului de cazuri noi de coronavirus.

Proiectul de lege, depus de șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu, șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și UDMR-istul Cseke Attila, a fost depus la finalul săptămânii trecute, iar Senatul a fost prima Cameră sesizată.

În Comisia juridică, USR a vrut din nou introducerea unui amendament privind organizarea alegerilor pe parcursul a două zile, dar acesta a fost respins.

Astfel, inițiatorii arată în expunerea de motive că data limita pentru organizarea urmatoarelor alegeri parlamentare să fie 15 martie 2021. Tot în expunerea de motive se arată că acestea nu pot fi organizate mai repede de 20 decembrie 2020.

Așadar, stabilirea datei alegerilor parlamentare "comportă o marjă largă de apreciere", aceasta fiind lăsată în competența Guvernului.

"Un argument în plus este acela că potrivit Legii nr. 84/2020, mandatele autoritaților locale vor expira în data de 1 noiembrie 2020. Întrucat alegerile locale trebuie să se desfașoare înaintea datei de 1 noiembrie 2020, rezultă că perioada electorală aferentă alegerilor locale se va suprapune cu cea aferentă alegerilor parlamentare, ceea ce va genera dificultăți pentru autoritățile insărcinate cu organizarea scrutinelor, precum și o posibilă stare de confuzie în rândul electoratului", mai spun inițiatorii.

O altă prevedere dorită de cele trei partide propune ca perioada electorală să fie de cel mult 60 de zile, iar termenele electorale să fie reduse la jumatate. Totuși, termenul pentru depunerea candidaturilor în circumscripțiile electorale din țară și durata campaniei electorale fiind exceptate.

Prin această mișcare, PSD, ALDE și UDMR vor să împiedice organizarea alegerilor locale și parlamentare în același timp. Un demers similar a fost făcută în Parlament, cu susținerea Pro România, ca data alegerilor locale să nu fie stabilită de Guvern, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, ci tot de Parlament.

Proiectul merge la președinte pentru promulgare.