O membră AUR a încercat miercuri dimineață să intre în Parlamentul României cu patru gloanțe asupa sa.

UPDATE

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB) anunță că femeia care a încercat să intre cu gloanțe în Parlament este cercetată de Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

+++

Potrivit unor surse din Poliție, citate de Agerpres, gloanțele par, la prima vedere, capete trase, fără încărcătură.

+++

Elena Cîrligeanu a fost invitată în Parlament pe listele AUR, iar la controlul de securitate asupra ei s-au găsit patru gloanțe.

Camera Deputaților a precizat că persoana în cauză este colaboratoare a Grupului parlamentar AUR din Camera Deputaților. Conform procedurilor legale, aceasta a fost condusă la Secția 17 de Poliție, unde ar fi declarat că a fost de curând la o tragere în poligon și a luat cele patru gloanțe cu ea doar ca suvenir.

Pe grupul de presă cu AUR , liderul George Simion a transmis că "gloanțele erau goale și ruginite din câte știm și noi, dar am vrea sa spună asta autoritățile, ca noi nu știm și nu avem expertiza”.

Ulterior, AUR a transmis printr-un comunicat de presă că solicită autorităților competente clarificarea de urgență a incidentului petrecut la Parlamentul României în care a fost implicată o colaboratoare a partidului.

"Solicităm instituțiilor abilitate o expertiză tehnică prin care să clarifice condiția tehnică a obiectelor în discuție. Totodată, cerem autorităților organizarea unei conferințe de presă, în cel mai scurt timp, în care să lămurească deplin acest subiect”, a explicat formațiunea extremistă.

Traficul și accesul pe la Camera Deputațilo dinspre Parcul Izvor este restricționat miercuri după ce AUR protestează împotriva adoptării de către majoritatea parlamentară a PL-x 145/2023, proiectul cu privire la Observatorul Național al Copiilor, despre care formațiunea spune că va duce la răpirea de copii.

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, susține că "o mână de extremiști sunt lăsați și astăzi să facă haos în Parlament".

"Astăzi este despre gloanțe. Data trecută au pătruns în incinta Parlamentului și au vandalizat mașina unei ambasade. Data viitoare ce se va întâmpla? USR cere controlul tuturor parlamentarilor de arme la intrare. La fel ca la aeroport. "Jos cu hoții de copii!”, scandează ei. Și vă spun: nu, astăzi nimeni nu va fura niciun copil. Folosind tehnicile de propagandă învățate de Simion de la prietenii lui din serviciile rusești, au speriat oamenii cu o lege care face fix opusul: protejează copiii de separarea familiilor. Asta prevede legea. Sprijină familiile vulnerabile. Acum, îl întreb și pe domnul Lucian Bode: de ce Jandarmeria permite ca o mâna de câteva zeci de oameni să blocheze Parlamentul? Nu e prima oară când îi lăsați, domnule Bode. I-ați lăsat să zburde liber prin primarii, să invadeze curtea parlamentului. Extremiștii trebuie opriți", a scris acesta într-un mesaj pe Facebook.

++++

În august 2021, purtătorul de cuvânt al AUR, Mircea Gheorgheosu, ar încercat să intre în Parlament cu un pliculeț cu canabis, dar a fost oprit la filtrul SPP și anunțată Poliția. Despre cele 0,5 grame de canabis găsite asupra sa acesta a declarat că sunt pentru consum propriu.