Alianța 2020 USR PLUS anunță că va da în judecată două filiale ale Poștei Române, din Giurgiu și Tulcea, care au refuzat să distribuie pliantele electorale ale USR PLUS, se arată într-un comunicat de presă al Alianței.

UPDATE

Poșta Română susține că, dintr-o eroare, salariatul desemnat cu încheierea contractelor pe produsul Postmesager s-a bazat, în răspunsurile sale, pe ultimul ghid electoral al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), ale cărui prevederi erau valabile pentru perioada de campanie electorală a anului 2016.

Acesta a considerat că sintagma "Votează USR pe 26 Mai!”, prezentă pe materialul ce urma a fi distribuit, implica Poşta Română în procesul de campanie electorală înainte de începerea acesteia.

”Managementul companiei a demarat o cercetare internă pentru a stabili care au fost cauzele care au dus la interpretarea eronată a legii. În cazul în care rezultatele vor conduce la concluzia că vinovat este angajatul în speţă, acesta va suporta consecinţele pe ramura profesională prevăzute de legislaţia în vigoare şi de Contractul Colectiv de Muncă”, precizează Poșta Română, adăugând că, ulterior acuzaţiilor de partizanat politic aduse companiei, prin încheierea unui contract comercial cu PSD, a încheiat contracte şi cu alte organizaţii politice.

+++

Aliața susține că filialele Poștei Române au distribuit ziarele de campanie ale PSD, dar refuză să distribuie pliantele lor deoarece conțin un îndemn la vot pe 26 mai și în opinia reprezentanților instituției reprezintă "propagandă electorală”.

"Poșta Română acționează discreționar deși este o instituție de stat, iar în perioada electorală toate partidele ar trebui să beneficieze de aceleași servicii. Suntem puși la zid din cauza ordinelor politice de la București pe care le primesc cei din teritoriu. Refuzăm abuzul la care suntem supuși, astfel că vom da în judecată Poșta Română. Legea este de partea noastră”, transmite Cătălin Drulă, coordonatorul campaniei din USR.

Alianța 2020 USR PLUS arată că, în comparație, lipsa cuvântului "votează” de pe materialele PSD distribuite de Poșta Română nu exclude caracterul electoral, care identifică clar un partid, care se adresează publicului larg și care depășește limitele activității jurnalistice de informare a publicului. În concluzie, Poșta Română aplică condiții diferite partidelor politice în campania electorală.

"Ziarul PSD distribuit către pensionari de Poștă este o maculatură de propagandă de cea mai joasă speță iar Alianței 2020 USR PLUS i se interzice să distribuie un pliant de informare. Aici nu este doar o problemă de dublu standard ci un simptom al vremurilor pe care le trăim în care PSD-ul a pus sub control majoritatea instituțiilor statului. Acest lucru este inacceptabil pentru noi.”, conchide Vlad Voiculescu, coordonatorul campaniei din PLUS.

Totodată, USR și PLUS explică faptul că Legea 334/2006 stabilește clar care sunt condițiile ce trebuie îndeplinitecumulativ pentru ca un material să fie considerat material de propagandă electorală. Prezența cuvântului "votează" sau orice alt îndemn de a vota cu un anumit competitor electoral nu este un criteriu pe baza căruia să se stabilească dacă un material este propagandă electorală sau nu.